Undang-Undang Perlu Dipinda Bagi Perlindungan Lebih Kepada Kesatuan Sekerja - Semasa | mStar

Undang-Undang Perlu Dipinda Bagi Perlindungan Lebih Kepada Kesatuan Sekerja

KUALA LUMPUR: Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Bank (Nube) menyeru kerajaan meminda undang-undang untuk memberikan perlindungan lebih kepada kesatuan dan pemimpin kesatuan sekerja di negara.

Setiausaha agungnya J. Solomon berkata ini kerana pemimpin kesatuan sekerja sama ada di peringkat kebangsaan atau di tempat kerja, didiskriminasi dan menjadi mangsa kepada sesetengah majikan yang tidak berperikemanusiaan.

Beliau berkata majikan menamatkan perkhidmatan pemimpin kesatuan sekerja berdasarkan dakwaaan yang direka-reka dan ini lebih nyata apabila banyak kes seperti itu berlaku kebelakangan ini.

"Ini berpunca daripada Kementerian Sumber Manusia yang tidak mengambil tindakan terhadap majikan yang curang dan mereka menjadi lebih angkuh dan mencerminkan tidak mematuhi sepenuhnya undang-undang di negara ini," katanya dalam kenyataan di sini pada Khamis.

Solomon membuktikan kes sebenarnya di mana pengerusi dan setiausaha jawatankuasa kesatuan tapak kerja di sebuah syarikat pengeluar kertas di Melaka, diberhentikan kerja hanya kerana menyerahkan memorandum kepada Menteri Sumber Manusia dan Jabatan Buruh.

"Kedua-dua pegawai kesatuan itu sedang bercuti pada hari itu. Ini satu kes yang jelas menunjukkan kesatuan digagalkan oleh syarikat.

"Syarikat asing yang matlamat utamanya untuk memaksimumkan keuntungannnya mengabaikan institusi sivil tempatan dan perkara ini tidak boleh diberikan tolak ansur," kata beliau.

Beliau berkata kerajaan hendaklah mengkaji untuk memberikan perlindungan kepada pemimpin kesatuan sekerja, kesatuan sekerja dan pekerja di negara ini bagi memastikan kesejahteraan mereka. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Tiada Lagi Miskin Tegar Di Bandar

Artikel Berikut

Wanita Sembunyi Dadah Pada Girdle Dihukum Mati

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain