24 Wartawan Media Cetak Dan Elektronik Indonesia Lawat Tawau - Semasa | mStar

24 Wartawan Media Cetak Dan Elektronik Indonesia Lawat Tawau

TAWAU: Seramai 24 wartawan media cetak dan elektronik Indonesia yang berpangkalan di Nunukan, Kalimantan Timur melawat Radio Televisyen Malaysia (RTM) serta wartawan Malaysia di Tawau bagi mengeratkan hububungan antara pengamal media kedua-dua negara.

Selain berkunjung ke Tawaufm (RTM), anggota Persatuan Wartawan Indonesia cawangan Nunukan turut mengadakan majlis ramah tamah dengan wartawan tempatan dan nasional Malaysia yang berpangkalan di Tawau.

Rombongan wartawan Indonesia diketuai Ahli Jawatankuasa persatuan, M. Syahril, yang juga wartawan Metro TV, terdiri daripada wakil Radio Republik Indonesia (RRI), TV One, Radar Tarakan, Jawa Post dan beberapa wakil majalah mingguan negara itu.

Pada majlis ramah-tamah, M. Syahril berkata kunjungan mereka ke Tawau bertujuan merintis jalan untuk mengeratkan hubungan antara wartawan Indonesia yang berpangkalan di Nunukan dengan wartawan Malaysia di Tawau.

Katanya peranan wartawan dari Nunukan dan Tawau amat penting terutama bagi meredakan sebarang isu-isu semasa yang timbul melalui laporan lebih bertanggungjawab dengan hanya menyalurkan maklumat tepat dan sahih sahaja.

"(Ini) selaras dengan hasrat wartawan Tawau dalam perjumpaan kami tadi, yang meminta agar sesuatu perkara yang remeh-temeh tidak diperbesar-besarkan media kedua-kedua pihak," kata M. Syahril.

Pengurus Penyiaran Tawau Wan Azhar Wan Hamat berkata saranan wartawan Indonesia di Nunukan supaya RRI, yang baru saja membuka cawangannya di Nunukan bulan lalu, menjalin hubungan mesra dengan Tawaufm akan dikemukakan kepada pengurusan RTM peringkat negeri-BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa