Lebih Baik Bercakap Mengenai Membangunkan Ekonomi Negara - Lam Thye - Semasa | mStar

Lebih Baik Bercakap Mengenai Membangunkan Ekonomi Negara - Lam Thye

KUALA LUMPUR: Semua kaum perlu memokus kepada membangunkan ekonomi negara daripada membangkitkan isu-isu perkauman, kata aktivis sosial, Tan Sri Lee Lam Thye. Beliau berkata rakyat perlu menuruti saranan Perdana Menteri dan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak yang semasa menyampaikan ucapan dasar di Perhimpunan Agung Umno ke-61 Khamis, menekankan supaya rakyat berhenti daripada membahas tentang isu perkauman.

Menurut Lee, Perdana Menteri mengambil masa yang tepat untuk mengingatkan rakyat bahawa sebarang pindaan kepada Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan perlu mendapat perkenan Raja-Raja.

Beliau yang juga anggota Lembaga Pemegang Amanah 1Malaysia berkata perbahasan tidak akan membawa kepada sebarang manfaat kerana hak setiap orang telah dilindungi dan termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan. "Apa yang lebih penting sekarang ialah setiap orang tidak kira latar belakang mereka perlu menghentikan perbahasan mengenai kaum dan hak.

"Sebaliknya mereka perlu memokus kepada membangunkan ekonomi dan bekerja ke arah mencapai Wawasan 2020," katanya kepada Bernama.

Lee berkata kumpulan tertentu jangan memutar belit rakyat demi kepentingan mereka sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati rakyat.

"Mereka ini mungkin takut bahawa dengan pengenalan konsep 1Malaysia, hak mereka akan terhapus. Ini bukan perkaranya kerana ia sudah ditekankan di dalam perlembagaan," katanya.

Dalam nada yang sama, Penasihat Pergerakan Belia India Muslim Malaysia (Gepima) Mohamed Kathir Ali berkata Perlembagaan Persekutuan dan prinsip yang terkandung dalam gagasan 1Malaysia harus dipatuhi oleh semua rakyat agar perpaduan negara terus kukuh dan erat.

"Sehubungan itu belia dan beliawanis India Muslim akan terus menyokong semua dasar dan pelembagaan negara," katanya.

Menyahut saranan Najib, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) mahu mengorak langkah ke tahap tertinggi bagi menjadikan bangsa Melayu sebagai bangsa yang hebat. Presidennya Jais Abdul Karim berkata anggota GPMS sedar dan insaf dengan gesaan Perdana Menteri supaya bangsa Melayu bangkit dan memperkasakan diri agar menjadi bangsa yang disegani dan tidak dipandang rendah.

Ketua Umno Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali AlHabshee pula berkata bahawa kenyataan Presiden Umno seharusnya mengingatkan semua pihak supaya menghormati dan menerima realiti bahawa dominasi politik Umno telah dipersetujui oleh masyarakat majmuk di negara ini.

"Inilah asas pembentukan Malaysia yang dipelopori oleh Umno sejak mula merdeka sehingga sekarang yang harus dipertahankan,” tegasnya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Lelaki Terbunuh Dalam Kejadian Pergaduhan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain