Pemuda MCA Mahu Buka Keanggotaan Kepada Wanita Muda - Semasa | mStar

Pemuda MCA Mahu Buka Keanggotaan Kepada Wanita Muda

KUALA LUMPUR: Pergerakan Pemuda MCA berhasrat membuka keanggotaan kepada wanita yang berumur bawah 40 tahun untuk diserapkan ke dalam pergerakan sayap Pemuda dalam usaha menggalakkan golongan itu menyertai parti tersebut pada masa akan datang.

Ketua Pemuda MCA Datuk Dr Wee Ka Siong berkata langkah itu perlu dilakukan agar Pergerakan Pemuda tidak lagi dilihat berdasarkan jantina tetapi sebaliknya berdasarkan umur.

"Pihak Pemuda telah melakukan beberapa kali perbincangan termasuk melalui majlis presiden, namun pelaksanaan dan penerimaan kedua-dua sayap harus diteliti dan kita menghormati Wanita (MCA) untuk mencapai satu keputusan bersama secara serentak," katanya pada sidang akhbar di Wisma MCA, di sini, pada Jumaat.

Beliau berkata pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan Wanita MCA selain mengalu-alukan pandangan dan maklum balas anggota Pemuda untuk melaksanakan konsep "Pemuda-Pemudi" itu.

Katanya Wanita dan Pemuda MCA pernah bergabung dalam satu sayap parti sebelum Wanita MCA ditubuhkan pada 1970-an. "Kini, Pemuda yang ditubuhkan pada 1955 percaya masanya telah tiba untuk melakukan perubahan ke arah pembentukan parti yang kukuh dengan pelbagai program belia dapat dilakukan bersama untuk menarik pengundi muda sokong kita (parti)," kata Wee.

Menurutnya, pihaknya merancang untuk menarik lebih ramai belia di bawah umur 40 tahun menjadi anggota pergerakan parti itu memandangkan ketika ini lebih separuh daripada 280,000 anggota pergerakan tersebut terdiri daripada mereka yang berumur lebih dari 45 tahun.

Sementara itu, beliau berkata satu taklimat mengenai isu-isu semasa dan rancangan Pemuda akan diadakan sehari sebelum Mesyuarat Agung Tahunan MCA di Wisma MCA yang dijadualkan pada 9 Oktober depan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Pemilihan PKR Diselubungi Isu Nepotisme

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain