Kedudukan Daya Saing Malaysia Tidak Ada Impak Besar Terhadap Ekonomi - Semasa | mStar

Kedudukan Daya Saing Malaysia Tidak Ada Impak Besar Terhadap Ekonomi

PUTRAJAYA: Kedudukan daya saing global Malaysia yang menurun dua tangga, tidak ada kesan besar terhadap ekonomi negara dan sentimen pelabur-pelabur, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Bagaimanapun, kerajaan mengakui sesetengah isu yang telah dinyatakan dalam Laporan Daya Saing Global Forum Ekonomi Dunia 2010-2011 itu, dan akan berusaha sedaya mungkin untuk memperbaikinya.

"Jika ada keperluan untuk perubahan, kita mesti mengubahnya," kata beliau kepada Bernama di Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di sini hari ini.

Perubahan seperti itu, kata Mustapa akan menambah lebih banyak nilai kepada Pelan Transformasi Kerajaan, yang sedang dilaksanakan.

"Kita harap untuk melihat (banyak) pembaikan dalam beberapa bulan akan datang kerana kerajaan sedang giat mengadakan pendekatan untuk transformasi," kata beliau.

Kedudukan Malaysia merosot dari tangga 24 ke tangga 26 dalam Laporan Daya Saing Global Forum Ekonomi Dunia 2010-2011 yang dikeluarkan semalam, dengan pendidikan tinggi, latihan, institusi, kecekapan pasaran buruh antara kebimbangan dan kesediaan teknologi antara teras yang perlu diperbaiki.

Laporan itu juga menyatakan tidak semuanya buruk bagi Malaysia, kerana ia telah mendapat kedudukan baik dalam bidang-bidang penting seperti Indeks Hak Perundangan, bersama-sama dengan Hong Kong dan Singapura.

Negara ini juga mendapat kedudukan tinggi mengenai Kekuatan Melindungi Pelabur, menduduki tempat keempat selepas New Zealand, Singapura dan Hong Kong.

Antara negara-negara Asia-Pasifik, Malaysia menduduki tempat kelapan, mendahului China, Thailand, India, Indonesia dan Filipina, memperoleh kedudukan tertinggi dalam Indeks Hak Perundangan dan juga Kekuatan Melindungi Pelabur.

Mengenai Ringgit yang kini pada tahap tertinggi dalam masa 13 tahun iaitu pada paras RM3.11 bagi setiap US dollar, katanya: "Pengeksport tidak terjejas pada ketika ini kerana kita masih menikmati pertumbuhan yang baik."

Menteri itu menekankan kekukuhan Ringgit bukan suatu isu besar kerana eksport dan import negara mengembang, dan Malaysia terus menjadi destinasi yang menarik bagi pelabur kerana asas-asas yang baik.

Menyentuh syarikat peruncitan gergasi dari Perancis, Carrefour merancang menjual perniagaannya di Malaysia, Mustapa berkata ia adalah kitaran perniagaan biasa dan bukan sesuatu yang membimbangkan.

"Terdapat persaingan serius di sini dan banyak pasar raya yang berminat untuk datang dan menjadi penyumbang besar dalam peningkatan pelaburan. Oleh itu ia bukan masalah," tambah beliau. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai.