Pulang Berhari Raya Ikut Saluran Sah:Imigresen - Semasa | mStar

Pulang Berhari Raya Ikut Saluran Sah:Imigresen

MELAKA: Pendatang tanpa izin, terutama rakyat Indonesia yang ingin pulang berhari raya dinasihat supaya keluar dari negara ini mengikut saluran yang sah.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Abdul Rahman Othman berkata pendatang berkenaan boleh mendapatkan pengesahan kerakyatan menerusi kedutaan masing-masing dan pihak Imigresen akan melakukan proses dokumentasi untuk mereka pulang setelah dikenakan kompaun.

"Kompaun yang dikenakan antara RM1,000 hingga maksima RM3,000 berdasarkan kesalahan dilakukan dan proses dokumentasi boleh siap dalam tempoh satu hari jika surat pengesahan kedutaan itu didapati sahih," katanya kepada pemberita di Kompleks Kementerian Dalam Negeri di sini, Sabtu.

Beliau berkata adalah lebih baik bagi pendatang tanpa izin untuk pulang berhari raya mengikut pintu keluar yang sah, bukannya keluar mengikut jalan haram seperti menaiki bot menyeberangi Selat Melaka yang boleh mengundang bahaya.

Selain itu, mereka juga menghadapi risiko ditahan pihak berkuasa yang sentiasa menjalankan operasi membanteras pendatang yang cuba keluar dari negara ini secara haram, katanya.

Abdul Rahman berkata dalam tempoh Januari higga Jun tahun ini seramai 7,418 pendatang diusir dari negara ini berbanding 46,187 orang pada 2009. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Polis Tahan Tujuh Kes Bunuh

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel