MIC Minta Tubuhkan Makmal Strategik India Malaysia - Semasa | mStar

MIC Minta Tubuhkan Makmal Strategik India Malaysia

KUALA LUMPUR: MIC meminta kerajaan supaya mengenal pasti, membangunkan serta melaksanakan Makmal Strategik India Malaysia dan Bidang Keberhasilan Utama India Nasional (NIKRA).

Presidennya Datuk Seri S. Samy Vellu berkata di bawah NIKRA dan makmal itu, beberapa isu mendesak yang memerlukan perhatian dan pembiayaan akan dapat dikenal pasti.

Katanya salah satu isu yang perlu ditangani bersama ialah masalah pendidikan menyeluruh bagi kaum India dari peringkat prasekolah sehingga peringkat penganjian tinggi.

Beliau berkata demikian semasa berucap di hadapan 3,000 perwakilan pada Perhimpunan Agung ke-64 MIC di Pusat Dagangan Dunai Putra di sini, yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Sabtu.

Menurutnya kaum India Malaysia juga berhasrat untuk berubah menjadi rakyat berpendapatan tinggi, membangun, kental, serta komuniti yang berdaya saing, yang memerlukan sokongan serta usaha di pihak kerajaan.

"Kami mahukan pertumbuhan harta kaum India pada kadar lima peratus setahun, 15 peratus peluang pekerjaan dalam ekonomi utama dan peluang sama rata dalam kemajuan pendidikan, kemasukan sehingga 10 peratus pelajar dari kaum India dalam fakulti-fakulti utama menjelang tahun 2020," katanya.

Mengulas ucapan Najib ketika merasmikan perhimpunan itu, Samy Vellu berkata: "Ia adalah ucapan yang baik, kandungannya diterima baik oleh perwakilan MIC". Perhimpunan tahunan MIC itu akan mula bersidang pagi Ahad. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Misteri Kehilangan Nicole Terjawab

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain