SPRM Masih Siasat PKFZ

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) masih meneruskan siasatan menyeluruh berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Menurut Bahagian Komunikasi Korporat Ibu Pejabat SPRM hari ini, kajian bagi mengenalpasti kelemahan sistem yang membolehkan berlakunya penyelewengan juga sedang dijalankan.

"Siasatan menyeluruh ke atas kes PKFZ tetap diteruskan oleh SPRM. Selain itu, SPRM juga sedang menjalankan kajian bagi mengenalpasti kelemahan dalam sistem dan prosedur yang menyebabkan berlakunya penyelewengan itu," kata kenyataan itu lagi.

Kenyataan itu turut mengingatkan semua pihak agar tidak mengeluarkan kenyataan atau spekulasi berhubung kes itu yang boleh menjejaskan siasatan yang sedang berjalan.

Sementara itu, dalam kes berasingan, SPRM Perak menahan seorang anggota Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) dan isterinya kerana mengutip wang sogokan daripada pendatang tanpa izin pada setiap bulan di Teluk Intan.

Lelaki berusia 58 tahun itu ditahan pada 8 Jun pada pukul 12.45 malam setelah SPRM mendapat aduan daripada seorang pendatang tanpa izin bahawa suspek meminta wang sogokan sebagai balasan pendatang asing itu tidak dikenakan tindakan.

"Anggota Rela itu mengutip wang sogokan RM30 seorang daripada setiap pendatang tanpa izin yang tidak mempunyai permit kerja dan dokumen perjalanan yang sah.

"Suspek dikatakan menelefon pendatang asing itu pada setiap bulan sebagai balasan untuk tidak mengambil tindakan ke atas mereka sekiranya ada operasi yang dijalankan oleh pihak penguasa tempatan," kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, anggota Rela terbabit memperoleh RM180 setiap bulan dari enam orang pendatang asing tanpa izin.

Isteri anggota Rela itu pula ditahan semalam kira-kira pukul 3.25 pagi setelah siasatan awal mendapati isterinya turut bersubahat dengan menerima kutipan wang itu bagi pihak suaminya.

Kedua-dua mereka kini direman selama tiga hari bermula semalam mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah, kata kenyataan itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

18 Kes Baru H1N1

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain