Nizar Tidak Sanggup Lama Di Israel, Terlalu Sayu Dengan Kedaifan - Semasa | mStar

Nizar Tidak Sanggup Lama Di Israel, Terlalu Sayu Dengan Kedaifan

Mohd Nizar Zakaria (kanan) dipeluk oleh ayahnya Zakaria Mohd Isa, 83, sebaik selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), malam semalam. - Foto BERNAMA
Mohd Nizar Zakaria (kanan) dipeluk oleh ayahnya Zakaria Mohd Isa, 83, sebaik selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), malam semalam. - Foto BERNAMA

SEPANG: "Saya tidak mahu berada di Israel. Saya mahu pulang segera," kata Anggota Parlimen Parit Mohd Nizar Zakaria yang mengikuti misi bantuan kemanusiaan ke Gaza dengan kapal MV Rachel Corrie yang ditawan tentera Israel Sabtu lepas.

Bukan kerana serik, tetapi menurutnya ia kerana beliau tidak sanggup melihat penindasan yang dilakukan oleh rejim Yahudi itu terhadap penduduk Palestin.

"Sepanjang perjalanan ke penjara, saya melihat bagaimana kampung-kampung disekat dengan tembok-tembok yang dibina supaya tiada hubungan antara mereka," katanya kepada media ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa KL di sini malam semalam sebaik tiba bersama lima lagi sukarelawan Malaysia yang turut serta dalam misi bantuan kemanusiaan itu.

"Penduduknya pula masih tinggal di rumah-rumah yang runtuh. Bagaimana mereka terutama anak-anak boleh dibiarkan hidup sebegitu. Ia tak ubah seperti reban ayam," tambahnya.

Beliau seterusnya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia dan Jordan serta kedutaan Thailand di Tel Aviv yang berusaha mengeluarkan beliau serta rakan-rakannya dari Israel dengan segera.

Nizar juga melahirkan rasa kesal yang amat sangat kerana gagal menyampaikan bantuan seberat 1,500 tan yang dianggapnya sebagai amanah rakyat Malaysia yang tidak berjaya disempurnakannya, dan katanya beliau tetap bersedia mengikuti mana-mana misi menghantar bantuan ke Gaza di masa akan datang.

"Sikit lagi kami akan masuk ke Gaza. Kami sudah tiba di tahap 35 batu nautika, sikit lagi. Penduduk Gaza tentu hampa. Mereka menunggu, kerana mereka tahu kedatangan kami," katanya penuh kecewa.

Katanya pihak Israel juga mahu beliau dan rakan-rakan menandatangani suatu "pengakuan" yang ditulis di dalam bahasa ibunda Israel, bahasa yang tentunya tidak difahami oleh sukarelawan.

"Kami kata tidak mahu, kerana kami hanya ingin menghantar bantuan ke Gaza, kami bukan mahu ke Israel kerana negara kami tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan negara anda (Israel), anda yang bawa kami ke sini (Israel)," katanya.

"Saya amat berharap rakyat Palestin dapat hidup sebagaimana rakyat Malaysia satu hari nanti," tambahnya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pakej Cuti Bersalin Dibawa Ke Kabinet

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain