SPRM Cadang Beri Imbuhan Jika Ambil Tindakan Terhadap Pemberi Rasuah - Semasa | mStar

SPRM Cadang Beri Imbuhan Jika Ambil Tindakan Terhadap Pemberi Rasuah

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bercadang untuk memberikan imbuhan kepada pegawai-pegawai kerajaan yang mengambil tindakan ke atas orang yang cuba memberi rasuah kepada mereka.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Abu Kassim Mohamed berkata pihak kerajaan dan SPRM sedang menyediakan draf satu kaedah yang bersesuaian berhubung imbuhan tersebut sebagai pengiktirafan kepada mereka.

"Perbincangan telah dibuat dengan Jabatan Peguam Negara dan kerajaan mengenai apakah bentuk imbuhan tersebut," katanya pada sidang media selepas menutup kursus 'Corruption Prevention and Risk Management in Public Organisations' di sini, semalam.

Beliau berkata dengan adanya imbuhan itu nanti ia dapat memberi kesedaran dan mendidik pegawai-pegawai kerajaan tentang usaha kerajaan dan SPRM dalam memerangi rasuah.

Katanya ini kerana agensi-agensi penguatkuasaan merupakan agensi kerajaan yang paling banyak terdedah dengan rasuah bukan sahaja di negara ini malah di luar negara.

"Jika kita lihat di negara ini kini, agensi-agensi penguatkuasaan jugalah yang paling banyak melapor dan mengambil tindakan ke atas pemberi-pemberi rasuah," katanya.

Abu Kassim berkata jumlah tangkapan ke atas pemberi rasuah pada suku pertama tahun ini ialah sebanyak 68 orang dan pegawai kerajaan yang ditahan kerana menerima rasuah pula sebanyak 80 orang.

Katanya ini menunjukkan kempen dan usaha SPRM untuk membawa perubahan dalam masyarakat Malaysia telah disahut oleh pegawai-pegawai kerajaan.

"Jika kita lihat sepanjang tahun lepas, tangkapan terhadap orang yang memberi rasuah ialah sebanyak 108 orang, manakala pegawai kerajaan yang ditangkap kerana menerima rasuah ialah sebanyak 194 orang.

"Kita amat berbangga kerana salah satu petanda perubahan minda dan sikap dalam memerangi rasuah telah berlaku di negara ini apabila pegawai-pegawai kerajaan mula mengambil tindakan ke atas pemberi rasuah," katanya.

Beliau berkata bagi melancarkan kempen-kempen yang dilancarkan SPRM, pihaknya akan mengambil lebih ramai pegawai-pegawai baru dari bukan Melayu untuk mengisi kekosongan jawatan dalam SPRM.

Katanya ini kerana bidang tugas SPRM bukan sahaja menjalankan siasatan malah perlu memberi penerangan dan berinteraksi dengan masyarakat untuk memberi pendedahan mengenai rasuah.

"Sehubungan itu satu sesi temuduga terbuka akan diadakan pada 9 Mei ini di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur yang bertujuan untuk memperbanyakkan pegawai-pegawai bukan Melayu terutamanya kaum Cina," katanya.

Sesi temuduga terbuka yang diadakan itu akan bermula pukul 10 pagi hingga 5 petang bagi mengisi 20 kekosongan jawatan Pegawai Siasatan (P41) dan 20 kekosongan jawatan bagi Penolong Pegawai Siasatan (P29) dan keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang mahir berbahasa Mandarin atau pelbagai dialek Cina.

Seramai 30 peserta dari sembilannegara iaitu Brunei, Fiji, Maldives, Jordan, Nepal, Filipina, Sri Lanka, Yemen dan Malaysia menamatkan kursus yang diadakan selama lima hari bermula 3 Mei lepas di Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (MACA) di sini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Sembilan GRO China Ditahan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini