BN Disaran Guna Sepenuhnya Media Baru Hadapi Pilihan Raya - Semasa | mStar

BN Disaran Guna Sepenuhnya Media Baru Hadapi Pilihan Raya

SHAH ALAM: Barisan Nasional (BN) disaran supaya memaksimumkan penggunaan media baru seperti laman blog dan laman sesawang bagi mendekati pengundi semasa pilihan raya termasuk pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor pada 25 April nanti.

Dekan Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Datuk Prof Dr Ramlah Adam berkata, ini penting diberi perhatian kerana laman web dan blog merupakan sumber rujukan utama masa kini yang diguna pakai oleh semua pihak terutama golongan muda dalam mendapatkan pelbagai maklumat termasuk politik.

"Orang sekarang terutamanya orang muda memang hanya bergantung pada media baru, mereka hendak tahu apa-apapun pasti melalui blog, tidak ada lagi rujukan pada buku malah mereka juga kurang gemar dengan surat khabar.

"Oleh itu pemimpin BN perlu sedar senario ini dan mengambil pendekatan dengan menyalurkan maklumat menggunakan saluran seperti ini," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Selain penggunaan media baru, Dr Ramlah berkata, BN juga perlu mengutamakan latar pendidikan calon mereka sebelum dilantik untuk bertanding kerana pengundi muda yang kebanyakannya berpelajaran tinggi, lebih melihat calon mereka berdasarkan aspek tersebut.

Kepentingan media baru turut disuarakan oleh Pengarah Institut Penyelidikan Perakaunan UiTM, Dr Normah Omar dengan berkata banyak maklumat yang tersebar melalu laman pencarian yang disediakan oleh Google misalnya, yang boleh dimanfaat oleh BN.

"Tetapi apabila saya Google tentang perkataan ekonomi Selangor, kenapa maklumat dari Pakatan Rakyat yang keluar. Ini disebabkan hampir setiap ADUN Pakatan Rakyat mempunyai blog dan website mereka.

"Saya tengok dalam BN, hanya seorang atau dua orang sahaja yang mempunyainya. Kehadiran mereka tidak terasa, kalau perkara ini berterusan anda (BN) akan ketinggalan daripada sosial media," katanya.

Beliau berkata, oleh itu BN mesti menggunakan peluang dengan memasukkan seberapa banyak maklumat mereka dalam media baru.

Normah berkata, BN tidak boleh bergantung kepada media tradisonal semata-mata seperti akhbar untuk menyebarkan maklumat terutama kepada generasi muda.

"Anak perempuan saya misalnya tidak lagi menonton TV, dia lebih gemar menonton Youtube. Jadi BN juga kena pandai gunakannya media baru ini untuk tarik sokongan." katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Awas! Obesiti boleh sebabkan kanser