Teksi Wajar Dilengkapi Penghadang Lutsinar Untuk Keselamatan Pemandunya, Kata T. Murugiah - Semasa | mStar

Teksi Wajar Dilengkapi Penghadang Lutsinar Untuk Keselamatan Pemandunya, Kata T. Murugiah

SEPANG: Teksi di negara ini wajar dilengkapi penghadang lutsinar yang memisahkan ruang pemandu dan penumpang bahagian belakang bagi memastikan keselamatan pemandu teksi, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T. Murugiah.

Beliau yang meminta kerajaan menimbangkan saranan itu berkata penghadang tersebut akan mengurangkan risiko pemandu teksi disamun khususnya sewaktu beroperasi pada waktu malam.

"Penghadang ini juga akan memastikan keselamatan penumpang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung ketiga Persatuan Kebajikan Pemandu Teksi Lapangan Terbang Tambang Murah, di sini hari ini.

Murugiah turut meminta pihak yang berkenaan termasuk Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan bekerjasama menyediakan kursus kepada pemandu teksi bagi membantu mereka berkomunikasi dengan pelancong.

"Ini kerana tidak ramai pemandu teksi terutamanya pemandu baru yang menghadiri sebarang kursus cara-cara berkomunikasi dan berdepan dengan pelanggan," katanya.

Murugiah berkata langkah itu juga secara tidak langsung dapat menaikkan imej negara memandangkan pemandu-pemandu teksi antara pihak terawal yang berkomunikasi dengan para pelancong. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!