Pemilik Tanah Kg. Baru Jangka Terima Sehingga RM4 Juta - Semasa | mStar

Pemilik Tanah Kg. Baru Jangka Terima Sehingga RM4 Juta

Jika penduduk dan pemilik tanah di Kampung Baru menerima konsep pembangunan semula Kampung Baru yang antara lain akan memastikan penduduk serta pemilik tanah sedai ada di situ tidak perlu berpindah ke tempat lain seperti yang dicadangkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak semalam, mereka bakal bergelar jutawan.
Jika penduduk dan pemilik tanah di Kampung Baru menerima konsep pembangunan semula Kampung Baru yang antara lain akan memastikan penduduk serta pemilik tanah sedai ada di situ tidak perlu berpindah ke tempat lain seperti yang dicadangkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak semalam, mereka bakal bergelar jutawan.

KUALA LUMPUR: Pemilik tanah di Kampung Baru bakal menjadi jutawan dengan menerima bayaran sehingga RM4 juta seorang jika mereka bersetuju dengan cadangan konsep pembangunan semula kawasan itu.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, ia berikutan nilai tanah di kawasan itu kini melebihi RM20 bilion untuk 80 hektar.

"Setiap pemilik tanah boleh menjadi jutawan. Potensi itu tinggi. Tapi terpulang kepada mereka. Kalau ada jugak pihak yang menghasut, itu tak betul ini tak betul, jadi seperti pengalaman saya di Kampung Kerinchi, akhirnya projek itu tergantung," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pertandingan Debat Antara Universiti Piala Menteri Pengajian Tinggi di sini hari ini.

Raja Nong Chik menasihatkan pemilik dan penduduk Kampung Baru supaya menerima cadangan kerajaan itu kerana ia membawa manfaat kepada mereka.

Semalam Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan cadangan konsep pembangunan semula Kampung Baru di sini yang antara lain akan memastikan penduduk serta pemilik tanah tidak perlu berpindah ke tempat lain.

Najib juga turut berjanji kepada penduduk Kampung Baru bahawa kebajikan mereka akan dipelihara.

Raja Nong Chik berkat,a beliau akan menyediakan kertas Kabinet mengenai pembangunan semula Kampung Baru dalam masa terdekat, dan jika jemaah menteri bersetuju beliau akan mengadakan perbincangan dengan penduduk kampung itu sebelum melaksanakannya.

"Apabila berdialog dengan penduduk, mereka akan bagi maklum balas dan kita akan mengubah apa-apa yang perlu," kata beliau.

Terdahulu dalam ucapannya Raja Nong Chik berkata pertandingan debat di universiti perlu diteruskan kerana ia adalah satu daripada platform untuk melahirkan pemimpin negara pada masa hadapan.

Pertandingan anjuran Universiti Malaya yang disertai 12 universiti itu menyaksikan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia menjuarai pertandingan manakala Universiti Multimedia, Cyberjaya mendapat tempat kedua. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain