Pelatih PLKN Dibenar Cuti Hingga 16 Februari - Semasa | mStar

Pelatih PLKN Dibenar Cuti Hingga 16 Februari

PETALING JAYA: Kesemua 157 pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Kem Suria Merang, Terengganu yang dihantar pulang kerana disyaki mempunyai gejala seperti Influenza (ILI) dibenarkan terus bercuti sehingga 16 Febuari ini.

Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara, Datuk Abdul Hadi Awang Kechil mengarahkan mereka kembali hanya selepas cuti Tahun Baru Cina berakhir.

Semua pelatih PLKN seluruh negara, katanya dibenarkan pulang dari 12 hingga 16 Februari sempena perayaan itu dan semua kos penghantaran ulang untuk semua 157 pelatih ini akan ditanggung oleh jabatannya.

“Saya berharap para pelatih yang dihantar pulang ini mengikut arahan doktor, tidak keluar dari rumah dan sentiasa menjaga kesihatan,” katanya semasa dihubungi hari ini.

Sehubungan itu, Abdul Hadi meminta ibu bapa pelatih-pelatih kem yang dikuarantin dalam kem tersebut tidak bimbang kerana anak-anak mereka dipantau oleh pengawai kesihatan yang bertauliah.

“Kami sentiasa memastikan keadaan kem sentiasa terjaga dan mengambil langkah-langkah yang sepatutnya seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan,” katanya.

Dalam perkembangan sama, apabila ditanya kenapa ada sebilangan daripada mereka dihantar pulang dan sebilangan yang lain dikuarantin beliau berkata, itu merupakan arahan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan.

“Jabatan kami bekerjasama rapat dengan Kementerian Kesihatan dalam soal ini dan sebarang keputusan yang dibuat adalah diatas nasihat dan arahan kementerian tersebut,” katanya.

Sementara itu, sama ada pelatih-pelatih PLKN dikuarantin sejak 2 Febuari lepas seperti yang dilaporkan oleh sebuah akhbar tempatan hari ini dibenarkan pulang ke rumah untuk cuti percayaan Tahun Baru Cina akan datang tidak dapat dipastikan.

“Apa-apa pengumuman mengenainya akan dibuat kelak jika perlu, tetapi buat masa sekarang, saya tidak tahu sama ada mereka yang dikuarantin akan dibenarkan pulang,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain