Penguasaan Ilmu Dan Bahasa Penting - Dr Mahathir - Semasa | mStar

Penguasaan Ilmu Dan Bahasa Penting - Dr Mahathir

SINTOK: Tun Dr Mahathir Mohamad berkata penguasaan ilmu sains dan matematik akan menjamin setiap bidang ilmu yang berkembang setiap hari dapat dikuasai dan negara tidak akan ketinggalan dalam arus kemajuan global.

Katanya untuk mencapai matlamt itu, menguasai lebih dari satu bahasa selain bahasa kebangsaan, menjadi kunci kejayaan sesebuah negara.

"Banyak ilmu baru berasaskan sains berkembang setiap hari. Banyak darinya ditulis dalam bahasa asing terutama bahasa Inggeris. Jika rakyat hendak belajar mereka mesti menguasai lebih banyak bahasa.

"Ilmu dan bahasa juga berkait dengan ekonomi. Jika ketinggalan kedua-duanya, kita tidak mampu mengejar negara yang semakin maju," kata Dr Mahathir sewaktu menyampaikan ucaptama pada Kolokium Pendidikan Kedah di Universiti Utara Malaysia (UUM) di sini hari ini.

Kolokium itu bertemakan 'Pendidikan Pada Masa Hapadan' dianjurkan bersama oleh Persatuan Kecemerlangan Pendikan Kedah (Cerdik), UUM, Jabatan Pelajaran Kedah dan Majlis Guru Besar Kedah.

Dr Mahathir berkata fenomena yang berlaku sekarang di mana ramai bangsa berhijrah dan berlaku secara timbal-balik kerana perkembangan perhubungan menjadi semakin mudah dan sukar pula untuk dihalang.

"Masa depan semua negara akan terdiri daripada rakyat pelbagai bangsa. Contohnya, Amerika sendiri tidak dapat menghalang kemasukan kaum Hispanik. Ini bermakna pengaruh ilmu dan jenis pendidikan masa depan ditentukan mereka," katanya.

Menurut Dr Mahathir, hubungan ekonomi dengan bangsa asing akan lebih berkesan dan mudah berkembang melalui pengetahuan dan penguasaan bahasa yang luas.

Ketika menjawab soalan peserta yang menyentuh soal imbuhan, gaji dan kenaikan pangkat untuk memotivasikan pendidik, beliau berkata tidak akan ada pihak yang akan berpuas hati dengan ganjaran yang diterima.

"Secara perbandingan, saya rasa 100 juta rakyat Indonesia akan berhijrah ke Malaysia jika diberi peluang kerana rakyat negara ini lebih bernasib baik dalam banyak perkara," kata Dr Mahathir.

Katanya kualiti graduan yang dilahirkan oleh universiti tempatan masih memuaskan yang terbukti terdapat ramai pelajar asing menuntut di Malaysia.

Bercakap kepada pemberita kemudian, beliau berkata sistem pendidikan negara ini masih relevan tetapi nilai-nilai mulia dan pembentukan karektor perlu dititikberatkan dalam sistem pendidikan dari awal bagi melahirkan rakyat yang berdisplin.

"Ibu bapa sekarang tidak banyak masa untuk anak-anak kerana bekerja. Sebab itu didikan yang melebihkan nilai agama sangat penting supaya kelak mereka tidak menggunakan ilmu untuk tujuan yang merosakkan," kata Dr Mahathir.

Katanya pengajaran pembentukan karektor menjadi semakin penting untuk memupuk nilai, disiplin diri dan timbang rasa. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

PKR Juga Wujud Cah Keting

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain