1,439 Hektar Tanaman Di Terengganu Musnah Akibat Banjir - Semasa | mStar

1,439 Hektar Tanaman Di Terengganu Musnah Akibat Banjir

KUALA TERENGGANU: Jabatan Pertanian Terengganu menganggarkan seluas 1,439 hektar kawasan pertanian di negeri itu telah musnah dalam banjir baru-baru ini.

Pengarahnya Md Yusoff Maidin berkata ia melibatkan semua jenis tanaman seperti sayur-sayuran dan padi dengan jumlah kerugian keseluruhan mencecah RM5 juta.

"Jumlah ini adalah anggaran kasar, nanti kita akan perhalusi lagi untuk memastikan jumlah sebenar kerugian yang dialami yang dijangka lebih banyak," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Md Yusoff berkata kirakira 1,927 petani terjejas dalam bencana alam itu dan pihaknya telah mengedar borang-borang untuk mendapat maklumat lengkap mengenai kemusnahan tanaman yang dialami kepada petanipetani untuk diisi.

Beliau berkata petani-petani berkenaan akan dibantu apa yang perlu bagi membolehkan mereka mengusahakan tanaman masingmasing.

Sementara itu, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Terengganu pula melaporkan kira-kira 1,883 ekor lembu dan ayam telah musnah dalam kejadian banjir kali ini, dengan anggaran kerugian mencecah RM 113,000.

Pengarah JPV negeri Dr Azizol Mohd Sharum berkata ternakan berkenaan adalah milik 32 penternak dari seluruh negeri.

Dr Azizol berkata laporan telah disediakan dan akan dihantar kepada Ibu Pejabat Veterinar di Putrajaya untuk tindakan selanjutnya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain