Majlis Perundingan Wanita Islam & YADIM Lancar Tabung Untuk Keluarga Islam - Semasa | mStar

Majlis Perundingan Wanita Islam & YADIM Lancar Tabung Untuk Keluarga Islam

KUALA LUMPUR: Suara wanita Islam akan kedengaran lebih kuat dan berkesan dengan terbentuknya sebuah Jawatankuasa Tindakan yang akan membantu wanita Islam yang menghadapi masalah keluarga, kata Pengerusi Majlis Perundingan Wanita Islam Malaysia (MPWIM), Prof Emeritus Datuk Dr Nik Safiah Nik Karim.

Jawatankuasa ini katanya secara khusus akan membantu wanita-wanita Islam yang berhadapan dengan masalah rumahtangga dalam berhadapan dengan soal undang-undang.

Bercakap dalam sidang akhbar selepas berkunjung ke Yayasan Dakwah Islamiyah Malaysia (YADIM) di sini hari ini, Dr Nik Safiah menambah, MPWIM juga bersetuju untuk mewujudkan sebuah dana yang dinamakan Tabung Keluarga Islam atau TAKRIM yang bertujuan untuk memberi perlindungan kepada pasangan yang bercadang untuk berkahwin supaya bakal isteri tersebut mendapat bantuan kewangan sekiranya suami mencerai atau meninggalkan mereka.

Bagaimanapun katanya, mekasima dan konsep pelaksanaan dana tersebut masih di dalam perbincangan dengan YADIM.

Untuk itu, MPWIM menyeru syarikat-syarikat korporat supaya membantu memperkukuhkan tabung tersebut dengan menyumbang bantuan kewangan kepada mereka.

Mana-mana syarikat atau orang perseorangan yang berminat berbuat demikian bolehlah menghubungi 03-2274 6077 untuk maklumat lanjut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain