Peguam dipenjara lima tahun pecah amanah wang RM3 juta - Semasa | mStar

Peguam dipenjara lima tahun pecah amanah wang RM3 juta

KUALA LUMPUR: Seorang peguam dan seorang pengurus sebuah firma guaman dijatuhi hukuman penjara masing-masing lima dan tiga tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini setelah mengaku bersalah atas tuduhan pecah amanah wang bernilai RM3 juta milik sebuah syarikat hartanah.

Hakim Rozana Ali Yusoff memerintahkan Rosmaniza Osman, 37, dan Rozalind Sakunthala Rajan, 47, dari firma guaman tetuan Ros & Associates menjalani hukuman tersebut bermula hari ini.

Rosmaniza dan Rozalind didakwa melakukan pecah amanah membabitkan wang berjumlah RM3 juta milik Maju Holdings Sdn Bhd di firma guaman itu yang beralamat No W12C1 Tingkat 12, West Block, Wisma Selangor Dredging, Jalan Ampang di sini antara 9 Mac 2005 dan 4 Julai 2005.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun, sebatan dan denda jika disabitkan kesalahan.

Rozana sebelum menjatuhkan hukuman berkata hukuman yang setimpal perlu dikenakan terhadap keduadua mereka terutama sekali Rosmaniza bagi mengembalikan kepercayaan orang ramai terhadap profesion guaman.

"Saya nak sebut, bila mana kes ini melibatkan peguam, ia merupakan satu profesion yang mulia. Bila kita kata profesion yang mulia, anak guam melantik kamu dan percaya kamu, mereka bukannya lantik secara free untuk perkhidmatan kamu," kata Rozana.

Rozana berkata kesalahan yang dilakukan oleh Rosmaniza secara tidak langsung telah mencemarkan profesion sebagai pengamal undangundang di mana orang ramai akan hilang kepercayaan kepada mereka (pengamal undang-undang).

"Bila nak lantik peguam orang ramai akan rasa 'unsafe' sebab adanya kesalahan macam ni, sebab itulah mahkamah perlu menjatuhkan hukuman yang setimpal agar ia dijadikan pengajaran kepada mereka yang lain," katanya lagi.

Terdahulu Timbalan Pendakwa Raya Izalina Abdullah yang menemani Timbalan Pendakwa Raya Nahra Dollah dalam hujahannya memohon mahkamah agar mengenakan hukuman yang setimpal terhadap kedua-dua tertuduh dengan mengambil kira kekerapan berlakunya keskes pecah amanah jenayah yang berlaku di negara ini.

"Apatah lagi dalam kes ini tertuduh pertama ialah seorang peguam yang mana sebagai seorang pengamal undang-undang tertuduh sepatutnya menghormati undang-undang dan bukan mencemarkannya.

"Begitu juga dengan tertuduh kedua (Rozalind) walaupun bukan seorang peguam tetapi jelas beliau mewakili dan mempunyai kuasa untuk menguruskan firma Ros & Associates," katanya.

Izalina berkata kedua-dua tertuduh dengan sewenang-wenangnya melakukan pecah amanah terhadap wang RM3 Juta milik Maju Holdings setelah syarikat itu memasukkannya ke dalam akaun pelanggan firma tersebut, oleh itu mereka wajar dikenakan hukuman yang berat. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain