KDN umum KPI untuk agensi dan jabatan bulan depan - Semasa | mStar

KDN umum KPI untuk agensi dan jabatan bulan depan

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri akan mengumumkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) bagi setiap jabatan dan agensi di bawahnya bulan depan, kata Menterinya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata KPI itu diwujudkan untuk memastikan semua agensi dan jabatan di bawah kementerian itu bekerjasama dalam menyelesaikan setiap permohonan dan kes-kes yang dikendalikan.

"Sebagai contoh KPI di bawah Jabatan Imigresen, kita hendak tengok berapa lama pasport antarabangsa dapat dikeluarkan. Dalam menyelesaikan kes jenayah juga, tanggungjawab bukan terletak pada polis sahaja kerana ia turut membabitkan peranan agensi lain juga," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Beliau berkata KPI agensi dan jabatan tersebut adalah sebahagian daripada KPI kementerian berikutan arahan daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di mana setiap kementerian perlu ada KPI mereka sendiri.

Terdahulu, ketika menjawab soalan tambahan Fong Po Kuan (DAPBatu Gajah), Hishammuddin berkata kementerian menyasarkan untuk menyelesaikan lebih daripada 80 peratus permohonan kewarganegaraan, sijil kelahiran yang didaftarkan lewat serta permohonan permit masuk yang tertunggak, dalam masa enam bulan.

"Sekiranya dalam masa enam bulan dapat selesai lebih daripada 80 peratus, itulah yang ditunjukkan sebagai satu perkara yang merupakan anjakan daripada apa yang kita lakukan bersandarkan kepada gagasan 1Malaysia," katanya.

Fong ingin tahu sama ada kementerian dapat memberi jaminan untuk menyelesaikan masalah tersebut secepat mungkin.

Hishammuddin berkata kementerian berharap agar kesemua masalah yang termasuk dalam KPI kementerian itu dapat diselesaikan menjelang hujung tahun ini.

"Ia merupakan satu KPI dan harap dapat selesaikan. Kita juga melihat dan pastikan bahawa permohonan-permohonan itu dapat kita tapis dan satu keputusan dapat dimuktamadkan.

"Dalam hal walaupun kementerian nak pastikan KPI dikecapi dan pastikan bahawa semua permohonan tertunggak dapat diselesaikan, ini tidak bermakna semua permohonan yang diproses akan diluluskan," katanya.

Beliau berkata setakat ini bilangan permohonan tertunggak bagi sijil kelahiran yang didaftarkan lewat ialah 93,360 permohonan, 32,927 pula permohonan untuk kewarganegaraan dan 16,812 permohonan permit masuk.

Sementara itu, ketika menjawab soalan asal Aaron anak Dagang (BNKanowit) mengenai statistik permohonan kewarganegaraan Malaysia yang lulus dan gagal, Hishammuddin berkata sebanyak 3,640 permohonan taraf kewarganegaraan telah diterima di bawah Perkara 15A dan 15(2) Perlembagaan Persekutuan yang melibatkan kanakkanak bagi tahun 2009 hingga September ini.

"Daripada jumlah tersebut, sebanyak 1,066 permohonan telah diluluskan manakala sebanyak 2,574 permohonan lagi telah ditolak," katanya.

Bagi orang perseorangan atau rakyat asing yang memohon taraf kewarganegaraan dalam tempoh yang sama di bawah Perkara 16 dan Perkara 19(1) Perlembagaan Persekutuan pula, Hishammuddin berkata ia berjumlah 4,029 dan daripada jumlah itu, sebanyak 1,806 permohonan lulus manakala 2,223 permohonan telah gagal. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain