TPM mahu UM terus kekalkan ranking - Semasa | mStar

TPM mahu UM terus kekalkan ranking

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau amat gembira dan berbangga dengan pencapaian Universiti Malaya (UM) yang kini berada pada kedudukan ke-180 universiti terbaik dunia mengikut kajian yang dibuat oleh “Times Higher Education (THE)-QS World University Ranking 2009".

“Saya sangat berbangga dengan kejayaan mereka (Universiti Malaya) dan salah satu fakta yang menonjol kerana persepsi tentang UM sebagai universiti nombor satu di negara ini.

“UM telah memberikan tumpuan kepada bidang penyelidikan dan pembangunan dan saya percaya ini telah diberikan pertimbangan yang lebih utama oleh badan yang membuat penilaian.

“Ini satu contoh baik dan peningkatan yang amat ketara dan kita amat bangga. Tetapi harus diingat ranking ini boleh naik dan turun bukan kekal begitu sahaja,” katanya ketika diminta mengulas mengenai ranking terbaru UM yang dikeluarkan oleh (THE)-QS.

Hari ini akhbar The Star dan mStar Online melaporkan kejayaan UM menempatkan semula Malaysia dalam senarai 200 universiti terbaik dunia oleh (THE)-QS World University Rankings 2009.

Kedudukan UM tahun ini melonjak sebanyak 50 anak tangga ke tangga 180 universiti terbaik dunia.

Pengarah Urusan QS, Nunzio Quacquarelli berkata, ranking itu bukan sahaja mengenalpastikan ranking tertinggi universiti di dunia, bahkan universiti yang cemerlang dalam subjek-subjek utama tertentu, universiti yang menjadi sasaran para majikan, yang menghasilkan penyelidikan terbaik, melabur dalam pengajaran serta mempunyai profil antarabangsa.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata untuk terus mengekalkan kedudukan ranking tersebut, sudah tentulah pihak universiti perlu meneruskan kajian dan melaksanakan lebih banyak usaha yang dapat memenuhi malah meningkatkan lagi kualiti pembelajaran dan pengajaran.

“Sudah pasti pihak UM mahu meningkatkan ranking mereka dari tahun ke tahun. Jadi mana-mana kerja yang sudah dibuat akan diteruskan dan kalau boleh lebih banyak usaha akan dilaksanakan ,” katanya.

Ditanya sama ada peruntukan untuk mengadakan penyelidikan di universiti awam lain akan ditambah, Muhyiddin berkata: “Setakat hari ini RM200 juta lebih disediakan oleh pihak kerajaan dan kita akui ini tidak mencukupi.”

“Insya-Allah kita akan lihat dalam RMK-10 dan kalau kita dapat gandingkan sumber-sumber pembiayaan kerajaan dan swasta kita dapat menyediakan dana yang lebih besar dan ini memberi peluang kepada universiti terbabit untuk mendapat dana tambahan,” katanya.

Menurut beliau lagi, jika terdapat universiti awam yang menghasilkan penemuan-penemuan yang ada nilai tambah yang besar maka sudah tentulah universiti tersebut akan lebih berpeluang mendapat peruntukan yang besar.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

TERKINI MCA: OTK-CSL berdamai...

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Ronaldo, Georgina berkahwin secara senyap?