Dua penuntut UiTM dimasukkan ke hospital, tiga kuarantin rumah - Semasa | mStar

Dua penuntut UiTM dimasukkan ke hospital, tiga kuarantin rumah

KUALA LUMPUR: Dua penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) Lendu, Alor Gajah, Melaka dimasukkan ke Hospital Melaka manakala tiga lagi diletakkan di bawah pemantauan di rumah masing-masing kerana dijangkiti Influenza A (H1N1).

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata tiga yang menjalani kuarantin di rumah itu membabitkan dua di Selangor dan seorang di Kuala Lumpur.

"Semua mereka berada dalam keadaan stabil," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata pihak pengurusan tertinggi UiTM dan Jabatan Kesihatan Melaka telah mengadakan pertemuan bagi membincangkan langkah-langkah kawalan dan pencegahan wabak itu.

Antaranya, mengadakan aktiviti saringan terhadap penuntut lain yang terdedah serta dekontaminasi terhadap semua blok penginapan dan isolasi, dewan kuliah dan lain-lain bangunan yang digunakan penuntut, katanya.

Mengenai perkembangan semasa H1N1 dalam negara, Dr Mohd Ismail berkata sehingga pukul 8 pagi ini, terdapat 62 kes baru Influenza A (H1N1) iaitu 28 kes import dan 34 jangkitan tempatan.

Beliau berkata daripada 34 kes jangkitan tempatan, 24 menerima rawatan pesakit luar manakala 10 lagi dimasukkan ke wad.

Dr Mohd Ismail berkata daripada jumlah keseluruhan 772 kes yang dilaporkan dalam negara, 535 adalah kes import dan 237 kes jangkitan tempatan.

Tiada kematian dilaporkan setakat ini.

"Sejumlah 685 (89 peratus) telah sembuh dan telah discaj dari hospital. Baki pesakit yang dirawat berjumlah 87 orang, termasuk mereka yang menerima rawatan pesakit luar," katanya.

Merujuk kepada situasi global, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memaklumkan jumlah terkumpul kes Influenza A (H1N1) yang dilapor sehingga pukul 8 pagi ini ialah 106,888 kes dengan 470 kematian daripada 143 negara, iaitu pertambahan 285 kes.

Negara yang melaporkan pertambahan kes paling tinggi ialah Korea (150), Hong Kong (87), Malaysia (39) dan Brunei Darussalam (9). BERNAMA

Artikel Sebelum

Buruh binaan maut ditetak dengan sabit

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun

TH cadang letak had dana pendeposit