Krisis Perak: Umno akan cari penyelesaian terbaik - Semasa | mStar

Krisis Perak: Umno akan cari penyelesaian terbaik

KUALA LUMPUR: Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata, Majlis Tertinggi (MT) Umno akan memikirkan jalan penyelesaian terbaik berhubung keputusan mahkamah hari ini yang memutuskan Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin daripada Pakatan Rakyat sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Najib berkata, keputusan mahkamah itu bukanlah sesuatu yang melemahkan semangat Umno.

"Ini bukan kali pertama Umno berhadapan dengan cabaran.

"Ini bukan pengakhiran dunia. Kita parti yang sedia terima cabaran.

"Kita akan bina semangat baru," kata beliau dalam ucapannya sempena sambutan ulang tahun Umno ke-63 di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini, hari ini.

Turut hadir adalah pemimpin-pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN).

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan bahawa Mohammad Nizar diisytiharkan sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Dengan keputusan itu, persoalan mengenai siapakah Menteri Besar yang sah antara Mohammad Nizar dan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir daripada BN, yang menyebabkan negeri itu dilanda krisis politik sejak Februari lalu akhirnya terjawab.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Aziz Abd Rahim memutuskan bahawa Nizar tidak mengosongkan jawatan Menteri Besar kerana beliau tidak kehilangan kepercayaan majoriti anggota Dewan Undangan Negeri dan tidak pernah meletak jawatan.

Selain itu, Najib berkata, Umno perlu mendengar denyut nadi rakyat jika parti itu ingin terus berkuasa.

"Kalau kita ingin jadi parti yang kekal relevan, Umno tidak ada pilihan dan mesti berani buat perubahan untuk berada di saf hadapan," katanya.

Najib berkata, beliau telah memulakan perubahan tersebut dengan memperkenalkan konsep 'Satu Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan'.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Najib berkata, rakyat tidak mahu perkara bersifat retorik sebaliknya mereka mahu kepada perubahan.

'Satu Malaysia' berpaksi kepada Perlembgaan dan Rukun Negara dan kejayaan Umno mesti berpaksi kepada kejayaan orang-orang Melayu.

"Insya Allah, dengan semangat yang lebih intuisif, Umno mampu untuk menghadapi pelbagai rintangan," katanya.

Katanya lagi, dalam sistem demokrasi berparlimen, suara rakyat adalah suara keramat yang mesti didahulukan.

"Kita mesti menjadi anggota parti yang sanggup berkhidmat bukan sahaja kepada Perlembagaan parti malah berpaksikan semangat dan budaya tawaduk menyusuri susah payah rakyat perlu dipupuk di kalangan ahli-ahli parti," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel