Hindraf mahu Mano kekal ADUN, pertikai peranan Pakatan - Semasa | mStar

Hindraf mahu Mano kekal ADUN, pertikai peranan Pakatan

PETALING JAYA: Pertubuhan Hindraf yang telah dibubarkan, mahu salah seorang pemimpin yang masih ditahan di Kamunting, M. Manoharan kekal sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah.

Pada waktu yang sama, Hindraf mempersalahkan Pakatan Rakyat kerana tidak mengambil usaha yang menyeluruh untuk membebaskan Manoharan daripada tahanan bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

"Kami merayu kepada Manoharan supaya mempertimbangkan semula keputusannya (yang kini serius mempertimbangkan untuk mengosongkan kerusi DUN).

"Penduduk di Kota Alam Shah tahu siapa yang mereka mengundi apabila memilih Manoharan sebagai wakil mereka," kata Pengerusi Hindraf, P. Waythamoorthy dalam satu kenyataan hari ini.

Kata beliau, Hindraf percaya bahawa pengundi Kota Alam Shah telah bersedia untuk menghadapi keadaan yang dilalui sekarang apabila wakil rakyat mereka tidak dapat bersama mereka secara fizikal kerana ditahan di bawah ISA.

"Oleh kerana pengundi berada 100 peratus berada bersama wakil rakyat mereka, Manoharan tidak harus letak jawatan dan perlu terus kekal sebagai wakil rakyat kerusi itu," katanya lagi.

Waythamoorthy berkata, Hindraf juga kecewa kerana selain kenyataan media tiada tindakan konstruktif dan positif di pihak Pakatan untuk membebaskan Manoharan ataupun mengurangkan bebannya dalam usaha berkhidmat kepada pengundi-pengundinya. "Rakan-rakan dalam Pakatan perlu memperlihatkan tanggungjawab mereka dengan serius untuk mengekalkan keyakinan yang diletakkan pada mereka dengan mengambil tindakan-tindakan proaktif dan kempen berterusan untuk membebaskan Manoharan dan kesemua tahanan yang lain," katanya lagi.

Kelmarin, Manoharan mengesahkan beliau sedang memikirkan untuk mengosongkan kerusi itu kerana rasa bersalah dan tidak adil tidak mampu menunaikan tanggungjawab kepada pengundi serta menghadiri persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor.

Penasihat Undang-Undang pertubuhan haram Hindraf itu ditahan pada 13 Disember 2007. Pada pilihan raya umum 8 Mac 2008, Manoharan memenangi DUN Kota Alam Shah mengalahkan calon Barisan Nasional (BN), Ching Su Chen.

Sementara itu, Kerajaan Selangor menjelaskan Exco serta Ahli Majlis Perbandaran Klang (MPK) membantu memberi perkhidmatan kepada penduduk Kota Alam Shah walaupun Manoharan ditahan ISA.

Semalam, Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor, Ronnie Liu dipetik Bernama berkata, bantuan bagi memastikan kerajaan negeri terus menjaga kebajikan pengundi di kawasan berkenaan.

Beliau berkata, selain isteri Manoharan, S Pushpaneela, empat lagi pembantu dilantik bagi memberikan perkhidmatan kepada penduduk.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain