Jakim berkempen sebab pengharaman yoga - Semasa | mStar

Jakim berkempen sebab pengharaman yoga

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan mempergiatkan usaha memberi penerangan kepada umat Islam di negara ini berhubung pengharaman amalan yoga, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

"Ekoran ramai pihak mempertikai mengapa amalan yoga diharamkan, maka Jakim sedang berusaha gigih memberi penerangan kepada masyarakat melalui siri-siri penerangan agar pemahaman yang jitu dapat disampaikan kepada seluruh masyarakat Islam dengan bantuan Jabatan Agama di peringkat negeri," katanya ketika menggulung Rang Undang-Undang Perbekalan 2009 bagi kementerian itu pada Persidangan Dewan Negara di sini, hari ini.

Ahmad Zahid berkata punca mengapa masih banyak pihak yang membangkitkan isu berkenaan adalah disebabkan pemahaman masyarakat awam terhadap penyelewengan akidah melalui amalan yoga masih belum menyeluruh.

Beliau berkata pengharaman itu tidak sepatutnya menjadi satu perkara yang perlu diperbesarbesarkan sebaliknya harus dilihat sebagai satu perkara kecil atau biasa.

"Tidak perlulah memperbesar-besarkan isu ini, ia hanya perkara kecil. Pengharaman ini dibuat kerana kita mendapati terdapat penyelewengan akidah Islam melalui amalan yoga," katanya.

Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengharam amalan yoga kerana mendapati senaman yoga mengandungi unsur-unsur agama tertentu, mantera dan pemujaan yang bertentangan dengan Islam. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Karpal minta Ketua Hakim Negara letak jawatan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa