Meletakkan Agenda Nasional Melebihi Identiti Etnik - Rencana | mStar

Meletakkan Agenda Nasional Melebihi Identiti Etnik

MELEWATI 40 tahun episod rusuhan kaum 13 Mei 1969, masyarakat negara ini tidak pernah berputus asa untuk menjadikan impian bangsa Malaysia sebagai realiti.

Bermodalkan toleransi, pelbagai cabaran antara kaum dan agama, berjaya ditangani secara berhemah. Buktinya, kesepaduan sosial masih kukuh di negara ini sekalipun setiap rakyat yang tergolong dalam kelompok masing-masing masih mempunyai isu dan masalah yang belum selesai.

Misalnya isu kalimah Allah sejak awal tahun ini benar-benar menguji sejauhmana hubungan "stable tension" (keadaan hubungan kaum di negara ini seperti disifatkan Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin dari Institut Kajian Etnik UKM) antara kaum itu.

Insiden cubaan membakar beberapa gereja dan terbaru insiden kepala babi hutan diletakkan di perkarangan masjid di Petaling Jaya ekoran isu itu dilihat sebagai cubaan pihak tertentu untuk menggugat hubungan kaum di negara ini.

"Ini bukan sentimen rakyat Malaysia," kata aktivis sosial Tan Sri Lee Lam Thye selaku Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan 1Malaysia menyuarakan pandangan majoriti rakyat Malaysia menolak perbuatan tidak bermoral itu.

Namun persoalan timbul sejauh manakah toleransi mencukupi untuk negara berhadapan dengan tempoh 50 tahun akan datang? Ini kerana senario sekarang amat berbeza berbanding tahun 70-an di mana sumber maklumat kini pantas, pelbagai dan tanpa batasan.

Antara tiga teras gagasan 1Malaysia ialah penerimaan, yang menerangkan kepentingan semua pihak untuk bergerak daripada toleransi kepada penerimaan sepenuhnya apabila seseorang individu itu akan menerima sesuatu perkara yang beliau memahaminya dan bukannya kerana terpaksa seperti mana toleransi.

FAHAM 1MALAYSIA

Tinjauan Bernama mengenai pemahaman 1Malaysia dalam kalangan rakyat contohnya dari aspek keadilan sosial mendapati setiap kaum memberikan maksud keadilan dari perspektif kaum masing-masing. Secara anologinya, jika suatu kelompok mendapat sebuah rumah maka kelompok lain juga mahu sebuah rumah.

Sebelum ini, aktivis sosial Dr Chandra Muzaffar dalam program temubual di RTM1 menegaskan mengenai melihat keadilan bukan dari sudut kaum tetapi dari sudut keadilan itu sendiri ialah cabaran utama masyarakat negara ini.

Beliau memberikan contoh bagaimana dasar afermatif, Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang dipersalah sedangkan dasar itu berjaya mengurangkan jurang kemiskinan kaum serta melahirkan ramai golongan pertengahan Bumiputera sekaligus mengelakkan insiden 13 Mei daripada berulang ketika berlakunya krisis kewangan 1997.

Jika struktur ekonomi masih sama seperti sebelum 1970-an, maka keadaan sama yang berlaku di Indonesia, di mana kaum minoriti Cina yang menguasai ekonomi diusir keluar, mungkin berlaku di Malaysia, kata Dr Chandra.

Dalam hal ini, beliau menekankan sepatutnya kepincangan dalam pelaksanaan DEB dipersoalkan bukan menyalahkan dasar itu.

Persoalannya, andaian seumpana ini mungkin berlaku ekoran kecenderungan melihat sesuatu perkara dari sudut etnik sehingga mengaburkan nilai sebenar "keadilan" yang dirumitkan dengan kepentingan sempit sesetengah pihak.

PENERIMAAN KAUM

Felo penyelidik utama Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) UKM Prof Dr Teo Kok Seong berkata konsep penerimaan hanya akan berlaku, sekiranya semua pihak meletakkan agenda nasional melebihi kepentingan etnik masing-masing.

"Negara yang utama, identiti etnik kedua. Ini tidak bermakna kita harus bersikap pesimistik tapi insaf pada realiti," kata Prof Teo YANG menyifatkan jurang antara kaum dan agama semakin meluas pada ketika ini kesan polarisasi di semua peringkat termasuk di sekolah dan tempat kerja.

"Pemahaman antara kelompok dengan kelompok lain makin kurang. Kalaupun ada perpaduan, ukurannya amat rendah dan berlaku secara simbolik," katanya.

Prof Teo merujuk kepada "perpaduan" yang hanya digambarkan dalam papan iklan dan drama atau filem di mana lazimnya ditonjolkan watak Melayu, Cina dan India sebagai mewakili Malaysia sedangkan terdapat lebih 20 suku kaum di negara ini.

Mahasiswa jurusan Kesusasteraan Inggeris dari UPM, Gan Wee Liang, 23, turut bersetuju dengan pandangan Teo mengenai perpaduan yang bersifat "superficial" itu.

Anak kelahiran Muar, Johor yang pernah mengikuti Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) berkata semua pihak sepatutnya menumpukan kekuatan masing-masing untuk memajukan negara bersaing dengan negara lain dan bukannya bergaduh sesama sendiri.

HARAPAN PADA 1MALAYSIA

Sambil menaruh harapan tinggi kepada gagasan "1Malaysia", Gan mahu kerajaan mengkaji kenapa ramai rakyat Malaysia yang bekerja dan menetap di luar negara terutama dalam kalangan kaum bukan Melayu.

"Mungkin mereka merasakan negara tidak sayangkan mereka kerana menganggap kerajaan hanya memberi tumpuan kepada satu kumpulan," kata Gan merujuk kepada kepincangan dalam pelaksanaan sesuatu dasar kerajaan sebelum ini.

Felo utama Institut Kajian Etnik UKM Datuk Dr Denison Jayasooria berkata dalam hal berhubung isu sensitif, kerajaan mestilah dilihat jujur untuk menjadi "orang tengah" dan tidak memihak kepada golongan tertentu.

Apa yang dilihat, polarisasi kaum yang bermula di sekolah hingga ke alam pekerjaan (perkhidmatan awam dan swasta) menerangkan kenapa "identiti etnik" semakin menebal dalam kalangan generasi muda kini.

Bagi pensyarah hubungan etnik Dr Lee Yok Fee dari UPM semua pihak perlu menerima "kepelbagaian budaya" sebagai hakikat yang menterjemah negara ini, jika mereka mahu masa depan negara terus terjamin.

Perlembagaan Persekutuan juga perlu dijadikan rujukan, kata Dr Lee.

Dengan menjadikan Wawasan 2020 sebagai ukuran, perjalanan negara untuk maju hanya tinggal kurang 10 tahun lagi. Justeru, semua pihak perlu meletakkan agenda negara melebihi kepentingan etnik bagi memastikan survival negara pada masa akan datang.

Seperti mana kata Prof Teo,"benteng etnik yang ada seharusnya saling melengkapi bukannya saling menyaingi. Tuntutan tentang sesuatu perkara perlulah berasaskan kepada keperluan semasa bukannya atas kepentingan sempit". - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pengguna Perlu Lebih Maklumat Dalam Isu Halal

Artikel Lain