Pekerja Penjagaan Kesihatan Orang Kedua Positif Ebola Di AS - Dunia | mStar

Pekerja Penjagaan Kesihatan Orang Kedua Positif Ebola Di AS

Hospital Kesihatan Presbyterian, Texas, Dallas, di mana pesakit Ebola Thomas Eric Duncan dirawat sebelum meninggal dunia Rabu lalu.
WASHINGTON: Pekerja penjagaan kesihatan di Texas yang merawat seorang lelaki yang kemudiannya meninggal dunia akibat Ebola didapati positif penyakit tersebut dalam ujian awal, menurut doktor, Ahad.

Pekerja itu merupakan orang kedua yang disahkan menghidap Ebola di Amerika Syarikat (AS). 

"Kita tahu kes kedua boleh menjadi kenyataan, dan kita telah bersedia untuk kemungkinan ini," kata Dr David Lakey, Pesuruhjaya Jabatan Perkhidmatan Kesihatan Negeri Texas. 

"Kami sedang memperluaskan pasukan kami di Dallas dan berusaha keras untuk mengelakkan ia terus merebak."

Pekerja penjagaan kesihatan berkenaan demam dengan suhu rendah malam Jumaat dan telah diasingkan serta dirujuk untuk ujian, perkhidmatan kesihatan Texas berkata dalam satu kenyataan.

Identiti pekerja berkenaan tidak dinyatakan, begitu juga maklumat terperinci bagaimana dia terdedah kepada virus itu.

Kenyataan itu menambah: "Para pegawai kesihatan telah menemuramah pesakit dan mengenal pasti mana-mana kenalan atau potensi pendedahan. Orang-orang yang mempunyai hubungan dengan pekerja penjagaan kesihatan tersebut yang menunjukkan gejala akan dipantau berdasarkan sifat interaksi mereka dan potensi mereka terdedah kepada virus."

Pekerja penjagaan kesihatan tersebut adalah dari Hospital Kesihatan Presbyterian Texas di Dallas, hospital yang merawat Thomas Eric Duncan, lelaki Liberia yang meninggal dunia pada Rabu.

Ebola , Ebola kedua

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Schumacher "Perlahan-Lahan Makin Sedar"

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain