Peluncur Air Maut Diserang Jerung

SYDNEY: Seorang peluncur, pada Sabtu menjadi korban jerung di Australia Barat apabila haiwan itu menyerangnya selepas melompat dari papan luncur seorang peluncur lain, kata polis.

Polis menerima panggilan awal pagi Sabtu dan bergegas ke Pantai Lefthanders berhampiran Gracetown, kira-kira 270 kilometer di selatan Perth, selepas penggera dibunyikan di kawasan luncur popular itu.

Polis berkata, haiwan itu muncul dan berdepan dengan peluncur lain sebelum membidas dan menyebabkan kecederaan yang membawa maut kepada seorang lelaki berusia 35 tahun.

"Daripada apa yang kita faham, jerung itu muncul dan mendekati seorang peluncur lain sebelum menyerang peluncur yang menjadi mangsa," kata polis.

Menurut laporan, mangsa telah diseret ke pantai oleh rakan-rakan peluncur sementara saksi berkata lelaki tersebut mengalami kecederaan mengerikan.

"Saya berlari ke pantai dan menghubungi polis," kata peluncur, Ryan Scanlon , yang baru hendak memulakan luncuran apabila tragedi itu berlaku.

"Saya melihat dia dibaham. Dia hilang lengan kiri dan daging di kaki kanan."

Jabatan Perikanan dan Shire Augusta - Margaret River telah menutup beberapa pantai tempatan akibat daripada kematian itu, termasuk pantai utama, Gracetown.

Jabatan Perikanan dilaporkan mengeluarkan notis "mencari dan membunuh" jerung.

Jerung adalah biasa di perairan Australia tetapi serangan maut jarang berlaku, dengan hanya satu daripada purata 15 insiden membawa maut dalam setahun.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain