Peniaga Dalam Talian China Sedia Untuk Jualan "Bachelor's Day" - Dunia | mStar

Peniaga Dalam Talian China Sedia Untuk Jualan "Bachelor's Day"

BEIJING: Menjelang "Bachelor's Day", budaya pop China, yang jatuh pada setiap 11 Nov, peniaga dalam talian China kini bersedia untuk merebut peluang dalam karnival membeli-belah yang mendapat sambutan hebat itu.

Dengan empat karakter "1", Tmall.com, antara laman web membeli belah terbesar China, telah memulakan bonanza jualan dalam talian Bachelor's Day pada 2011, yang disertai peniaga dalam talian utama.

Tahun lepas, Tmall dan firma sekutunya, Taobao.com, mencatatkan jualan lebih 19 bilion yuan (lebih US$3 bilion) semasa tempoh promosi sehari, tiga kali daripada jualan yang dicatatkan pada tahun sebelumnya.

"Vendor yang mengambil bahagian pada festival tahun ini, berganda berbanding tahun lepas. Setakat ini produk yang sedia untuk dijual semasa 'Singles' Day' setakat ini melebihi tahun lepas," demikian menurut China Daily yang memetik Naib Presiden Tmall Wang Yilei.

Selain Taobao, ruang membeli-belah dalam talian lain juga mengambil peluang ini untuk menyertai karnival tersebut dengan pelbagai tawaran promosi kepada e-pengguna.

Antaranya ialah JD.com, perniagaan dalam talian China yang terkenal, yang menawarkan sehingga 80 peratus diskaun bagi lebih 10 juta produk bermula hari ini hingga 12 November.

Bachelors' Day atau Singles' Day, merupakan hari tidak rasmi yang disambut oleh golongan muda China bagi meraikan kehidupan bujang.

Peniaga dalam talian biasanya memulakan promosi Bachelors' Day pada 1 November hingga 11 November dengan diskaun tambahan diberikan pada 11 November.

Pada enam bulan pertama tahun ini, pembeli dalam talian China mencecah 277 juta, naik 29.4 peratus berbanidng tahun sebelumnya dan dijangka jumlah mereka akan mencapai 351 juta pada 2016. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Mesyuarat CHOGM Bermula di Sri Lanka

default image

Mesyuarat CHOGM Bermula di Sri Lanka

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain