Letusan Gunung Berapi Sinabung: Hampir 6,000 Dipindahkan - Dunia | mStar

Letusan Gunung Berapi Sinabung: Hampir 6,000 Dipindahkan

JAKARTA: Sejumlah 5,956 penduduk dari beberapa perkampungan sekitar Gunung Sinabung, di daerah Karo, Sumatera Utara dipindahkan ke kawasan selamat sehingga petang ini susulan daripada letusan gunung berapi itu awal pagi Ahad.

Sebahagian besar mereka adalah penduduk dari enam buah kampung yang berada dalam radius 3km dari kawah Gunung Sinabung.

Ketua Pusat Data Maklumat dan Perhubungan Awam Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho berkata, Badan Pengurusan Bencana Daerah (BPBD) Sumatera Utara membuka dapur umum bagi menyediakan makanan kepada para penduduk yang dipindahkan itu.

BPBD Sumatera Utara sedang menyiapkan 2,000 selimut untuk diedarkan kepada mereka manakala topeng muka telahpun diedarkan, katanya di sini, Isnin.

Sehingga pukul 10.45 pagi Isnin, asap putih kelabu membawa abu volkanik, masih kelihatan keluar dari kawah Gunung Sinabung dan tiupan angin membawa asap itu ke arah Timur dan Timur Laut.

Beliau meminta para penduduk terbabit supaya sentiasa mengikuti arahan dan maklumat daripada pihak berkuasa. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Indonesia Kurangkan Bilangan Pekerja Ekspatriat

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain