Kerajaan Indonesia Bakal Lulus Pembelian Oleh Axiata - Dunia | mStar

Kerajaan Indonesia Bakal Lulus Pembelian Oleh Axiata

JAKARTA: Kerajaan Indonesia telah membayangkan bahawa ia akan memberikan kelulusan rasmi kepada pengendali telekomunikasi Malaysia, Axiata Group Bhd, untuk memiliki kepentingan dalam PT Axis Telekom Indonesia, dalam tahun ini.

Kementerian Komunikasi dan Informatika telah memberikan kelulusan awal bagi pembelian Axis, yang majoriti kepentingannya dimiliki oleh Saudi Telecom Co dan Axiata Group menerusi unitnya di Indonesia, PT XL Axiata pengendali mudah alih ketiga terbesar di Indonesia.

"Pada prinsipnya, saya telah meluluskan rancangan (pembelian) yang melibatkan XL Axiata dan Axis itu," kata Menteri Komunikasi dan Informatika, Tifatul Sembiring, seperti yang dilaporkan oleh sebuah akhbar harian berbahasa Inggeris, The Jakarta Post, Selasa.

Bagaimanapun, Tifatul menegaskan bahawa beliau akan memberikan kelulusan rasmi selepas Pihak Berkuasa Kawal Selia Telekomunikasi Indonesia dan Direktorat Jenderal Perangkat Pos dan Informatik kementerian itu mengemukakan penilaian bersama tentang kesahihan pembelian itu.

"Saya akan dapat berikan kelulusan rasmi saya sebelum akhir tahun, kerana mereka akan menyerahkan penilaian mereka sekitar Ogos," katanya.

Menteri itu berkata pembelian Axis oleh XL Axiata akan membantu mewujudkan persaingan saksama dalam kalangan pengendali kerana pasaran terlalu sesak dengan 14 pengendali.

Ini, katanya, telah mengakibatkan persaingan yang tidak sihat kerana tiga pengendali terunggul mengaut 92 peratus pendapatan industri.

PT Telekomunikasi Selular, PT Indosat dan XL Axiata secara tergabung menguasai hampir 70 peratus agihan pasaran, demikian menurut penyelidikan oleh Frost & Sullivan.

Sebelum ini, pengendali-pengendali itu terbabit dalam perang harga untuk menarik pelanggan dan terpaksa mengemukakan bida bagi blok frekuensi yang dilelong oleh kementerian.

Akhbar itu melaporkan bahawa rancangan XL Axiata untuk membeli Axis akan juga memaksa Axis mengembalikan blok frekuensinya kepada kementerian bukan secara automatik menggabungkannya dengan blok frekuensi XL Axiata seperti yang ditetapkan oleh undang-undang, yang melarang pengendali daripada menyerahkan blok yang diperuntukkan kepadanya kepada pengendali lain.

Namun demikian, kementerian itu sedang membahaskan sama ada blok yang dikembalikan itu kemudiannya harus diserahkan semula kepada entiti selepas pembelian atau dilelongkan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Israel Akan Bebaskan 26 Banduan Palestin

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain