suria

Pemilik Penerbangan Kingfisher Kemuka Pelan Pemulihan Kepada K'jaan India

NEW DELHI: Pemilik Kingfisher Airlines dari India menegaskan pada Selasa bahawa beliau akan membentangkan pelan komprehensif untuk memulihkan semula syarikat penerbangannya yang ditutup baru-baru ini.

Vijay Mallya, 56, seorang jutawan Formula Satu India yang juga pemilik Kingfisher Airlines yang digelar "King of Good Times", telah bertemu dengan Setiausaha Penerbangan Awam India, K. N. Shrivastava untuk membincangkan langkah seterus yang akan diambilnya untuk menghidupkan semula syarikat penerbangan itu.

Beliau juga adalah seorang ahli parlimen bebas.

Jabatan Penerbangan Awam India telah membekukan perkhidmatan Kingfisher awal bulan ini sehinggalah syarikat itu mampu menyakinkan pihak berkuasa tentang langkah-langkah untuk memulihkannya.

Syarikat penerbangan itu dilaporkan berhutang sehingga berbilion dolar dengan pihak berkuasa lapangan terbang dan juga kerajaan dalam bentuk cukai dan yuran lapangan terbang.

Syarikat itu juga berhutang dengan para juruterbangnya bayaran gaji sehingga mereka melanggarkan mogok.

Mallya yang menguasai saham syarikat arak terbesar India - United Breweries (UB), kini sedang dalam rundingan untuk melepaskan sejumlah sahamnya kepada Diageo, iaitu syarikat penyulingan terbesar dunia yang mana para penganalisa menganggarkan akan memberikannya wang tunai sehingga AS$800 juta.

Kingfisher, yang menanggung hutang sehingga AS$1.4 bilion kini hanya memiliki 15 buah pesawat - daripada 64 buah pesawat yang pernah ia miliki suatu ketika dahulu.

Ketika zaman kegemilangannya, Kingfisher adalah syarikat penerbangan kedua terbesar India daripada lima syarikat penerbangan yang beroperasi di negara itu.

Syarikat itu sekarang merupakan syarikat penerbangan swasta India yang paling teruk mengalami kerugian - sebahagian besarnya adalah diakibatkan oleh pengembangan yang terlalu pantas dan tergesa-gesa.

Syarikat penerbangan milik negara - Air India - baru sahaja diselamatkan dengan dana berjumlah AS$6 bilion.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Facebook Medium Culik Gadis Indonesia

Artikel Lain

Calon SPM MRSM Lipis dikuarantin