Pemilik Penerbangan Kingfisher Kemuka Pelan Pemulihan Kepada K'jaan India

NEW DELHI: Pemilik Kingfisher Airlines dari India menegaskan pada Selasa bahawa beliau akan membentangkan pelan komprehensif untuk memulihkan semula syarikat penerbangannya yang ditutup baru-baru ini.

Vijay Mallya, 56, seorang jutawan Formula Satu India yang juga pemilik Kingfisher Airlines yang digelar "King of Good Times", telah bertemu dengan Setiausaha Penerbangan Awam India, K. N. Shrivastava untuk membincangkan langkah seterus yang akan diambilnya untuk menghidupkan semula syarikat penerbangan itu.

Beliau juga adalah seorang ahli parlimen bebas.

Jabatan Penerbangan Awam India telah membekukan perkhidmatan Kingfisher awal bulan ini sehinggalah syarikat itu mampu menyakinkan pihak berkuasa tentang langkah-langkah untuk memulihkannya.

Syarikat penerbangan itu dilaporkan berhutang sehingga berbilion dolar dengan pihak berkuasa lapangan terbang dan juga kerajaan dalam bentuk cukai dan yuran lapangan terbang.

Syarikat itu juga berhutang dengan para juruterbangnya bayaran gaji sehingga mereka melanggarkan mogok.

Mallya yang menguasai saham syarikat arak terbesar India - United Breweries (UB), kini sedang dalam rundingan untuk melepaskan sejumlah sahamnya kepada Diageo, iaitu syarikat penyulingan terbesar dunia yang mana para penganalisa menganggarkan akan memberikannya wang tunai sehingga AS$800 juta.

Kingfisher, yang menanggung hutang sehingga AS$1.4 bilion kini hanya memiliki 15 buah pesawat - daripada 64 buah pesawat yang pernah ia miliki suatu ketika dahulu.

Ketika zaman kegemilangannya, Kingfisher adalah syarikat penerbangan kedua terbesar India daripada lima syarikat penerbangan yang beroperasi di negara itu.

Syarikat itu sekarang merupakan syarikat penerbangan swasta India yang paling teruk mengalami kerugian - sebahagian besarnya adalah diakibatkan oleh pengembangan yang terlalu pantas dan tergesa-gesa.

Syarikat penerbangan milik negara - Air India - baru sahaja diselamatkan dengan dana berjumlah AS$6 bilion.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Facebook Medium Culik Gadis Indonesia

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain