suria

Google sekat semua aplikasi berunsurkan ‘sugar daddy’ bermula 1 September

Google bakal menyekat aplikasi temu janji berunsurkan 'sugar daddy' bermula 1 September.

GOOGLE bakal menyekat sebarang aplikasi berunsurkan 'Sugar Daddy' dalam usaha mengekang kandungan seksual serta meningkatkan perlindungan terhadap pengguna di bawah umur bermula 1 September ini.

Ketika ini terdapat pelbagai aplikasi temu janji yang menawarkan ganjaran wang tunai dan pelbagai hadiah menarik untuk 'memancing' mangsa.

ARTIKEL BERKAITAN: Bakal jadi kegilaan gamers... Siri Hot 10S peranti permainan dan hiburan paling padu!

Google telah mengemas kini bahagian dasar kandungannya yang antara lain melarang sebarang kandungan seksual khususnya melibatkan tawaran hubungan seks dan ganjaran wang tunai.

Terdapat beberapa aplikasi temu janji ini telah dimuat turun sebanyak berjuta kali di Play Store.

Istilah "Sugar Daddy" digunakan untuk merujuk kepada hubungan di mana seorang lelaki menawarkan wang atau hadiah kepada seseorang yang lebih muda daripadanya dengan tujuan tertentu seperti hubungan seks.

Sugar Daddy

Google menjelaskan usaha menyekat aplikasi itu bagi mengekang aktiviti seks serta melindungi remaja bawah umur.

Sebelum ini, perkara itu tidak menjadi larangan di Google tetapi pelbagai platform semakin berusaha untuk mewujudkan persekitaran lebih selamat terutamanya dalam kalangan remaja bawah umur.

Langkah-langkah ini diambil oleh Google ketika undang-undang FOSTA-SESTA Trump 2018 semakin digunakan untuk mengambil tindakan terhadap platform yang mempromosikan pekerjaan seks dalam talian.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

Undang-undang ini diwujudkan bagi memudahkan pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap pengendali laman web ke mahkamah atas kesalahan pemerdagangan seks dalam talian.

Ini termasuk dakwaan terhadap pengendali laman web yang membenarkan pekerja seks berinteraksi dengan pelanggan melalui platform mereka. Jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 25 tahun.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain