suria

Terima kasih Sugu dan Pavithra, kamu buka mata teman tentang erti kebahagiaan!

Pavithra bersama suami, Sugu dan anak lelaki mereka ketika menikmati hidangan tengah hari.

LEBIH seminggu kita dihidangkan dengan pelbagai 'drama' politik negara yang teman percaya sedikit sebanyak menimbulkan gundah dalam diri kebanyakan daripada kita.

Itu belum lagi yang ada jadi penganalisa politik tak bertauliah di laman sosial sehingga ada sanggup menyebarkan pelbagai berita palsu serta komen yang cukup pedih untuk dibaca.

Jujurnya, teman sendiri naik takut apabila baca komen netizen tentang situasi politik yang melanda negara ketika ini seolah-olah mereka tahu semua benda!

ARTIKEL BERKAITAN: Suka sangat 'membawang'... Ia sebenarnya cerminan diri anda sendiri!

ARTIKEL BERKAITAN: Ada aku kisah, kan ada tukang kutip troli... Eh dah abad ke berapa ni?

Apa-apa pun, polemik yang berlaku semakin reda apabila Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan memilih Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengisi jawatan perdana menteri kelapan, Ahad lalu.

Harap-harapnya, selepas ini situasi akan kembali tenang kerana paling penting sekarang adalah negara kita yang tercinta sentiasa makmur, aman dan damai.

Setiap kali memasak, Pavithra akan memastikan keluarga makan bersama. 

Sebenarnya, bukan itulah yang ingin teman sampaikan sebaliknya ada benda lain menarik perhatian teman ketika orang lain sibuk dengan kisah politik.

Ceritanya, teman teringin nak makan gulai kari ikan India dan terus buat carian video tutorial cara memasak di YouTube dan mendapat suggestion video berjudul 'Masak Kari Ikan With Mak Mentua Tersayang'.

Video dari channel sepasang suami-isteri menggunakan nama Sugu Pavithra itu menarik perhatian teman kerana ia bukan sahaja menunjukkan proses memasak kari ikan dengan mudah tetapi teman terhibur dengan gelagat Pavithra bersama ibu mentuanya ketika di dapur.

Tersentuh hati teman apabila si suri rumah sepenuh mana, Pavithra beritahu ibu mentuanya, belanja beli ikan tenggiri yang disifatkan sebagai mewah selepas dapat gaji untuk makan 'besar' bersama keluarga.

Kesudahannya, kari ikan ke mana, apa ke mana, teman terbaring berjam-jam atas katil menonton video lain di saluran itu yang baharu diwujudkan sejak sebulan lalu!

Pavithra gemar memasak. 

Penulis bukan sahaja tertarik dengan masakan disediakannya tetapi juga kagum dengan kebolehan Pavithra berbahasa Melayu dengan baik ketika rancak bercerita tentang menu dan cara memasak sesuatu hidangan.

Jangan terkejut! Meskipun baharu sahaja sebulan memulakan saluran itu, ia telah pun mendapat 13,000 pengikut dengan purata 40,000 tontonan setiap video.

Jujurnya, teman boleh faham mengapa saluran Sugu Pavithra mampu meraih perhatian kerana ramai (termasuk penulis) terusik dengan keikhlasannya menyediakan menu untuk pengikutnya.

Daripada pandangan kasar, Pavithra sekeluarga yang menetap di sebuah estet di Sungai Siput, Perak itu bukanlah datang daripada keluarga berada namun keluarga ini berjaya mengusik hati penonton.

Biarpun tidak mewah, seronok menonton kegembiraan anak-beranak ini mengutip cili dan pucuk paku di kebun, membeli-belah barang masakan di pasar serta gelagat dua anak lelaki mereka.

Pavithra bersama ibu mentuanya. 

Mereka bukan orang kaya tapi apa dipaparkan sudah cukup mengingatkan kita tentang kebahagiaan dalam hidup.

Malah ramai kagum dengan kesungguhan dan sikap penyayang suami Pavithra yang bekerja di ladang iaitu Sugu turut mahir memasak dan tidak kekok membantu isterinya di dapur.

Kehidupan mereka mungkin tidak mewah tetapi pasangan ini 'kaya' dengan kasih sayang, kebahagiaan dan hormat menghormati - ia turut jelas menerusi keperibadiaan anak mereka yang sopan dan mendengar kata.

Menjengah ke ruang komen, MasyaAllah! Ia cukup berbeza dengan apa teman baca di Facebook atau Instagram yang kebanyakannya 'bercakar' antara satu sama lain hanya kerana perbezaan idealogi politik.

Sudah agak lama rasanya teman tak nampak ruang komen yang penuh dengan komen positif serta kekaguman mereka terhadap keluarga kecil ini. Paling penting komen ini datang dari rakyat Malaysia pelbagai bangsa.

Keluarga kecil ini mungkin bukan sesiapa tapi kerana kecintaannya terhadap masakan, ia telah menyentuh dan menyatukan ramai pengikutnya dalam menghargai sebuah kehidupan.

Terima kasih Sugu dan Pavithra kerana menyedarkan dan membuka mata teman tentang apa yang penting dalam kehidupan kita yang singkat ini - kegembiraan, kebahagiaan dan keluarga.

Oh, teman dah cuba masak kari ikan yang diajar Pavithra... memang sedap!

Youtube, Sugu, Pavithra, Masak, Komer Ade!?

Artikel Berkaitan

Artikel Lain