KBS Guna Pendekatan Jana Pendapatan - Sukan | mStar

KBS Guna Pendekatan Jana Pendapatan

PUTRAJAYA: Sejajar dengan sambutan Tahun Industri Sukan tahun depan, Kementerian Belia dan Sukan akan menggunakan pendekatan baru sebagai penjana pendapatan kepada negara.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata sukan bukan hanya untuk mendapatkan pingat atau melahirkan orang yang cergas tetapi ia juga boleh dijadikan penjana pendapatan, peluang pekerjaan, kreativiti dan inovasi yang besar.

"KBS akan menjadi kementerian yang pendekatannya ekonomikal, yang boleh memberikan kesan kepada pembangunan ekonomi negara dan ianya akan menjadi satu trend baru di mana kita bukan hanya gunakan wang kerajaan sebaliknya mampu jana pendapatan," katanya pada perhimpunan bulanan kementerian di sini hari ini.

Ahmad Shabery berkata kementerian juga meletakkan sasaran sejuta pengunjung bagi sambutan Hari Belia yang akan diadakan tahun depan berikutan kejayaan mencapai sasaran 250,000 pengunjung pada sambutan Hari Belia yang lalu.

Beliau berkata sasaran itu juga akan dijadikan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) di mana perancangan mengenainya telahpun dimulakan, dan lebih banyak acara yang melibatkan belia akan diadakan bagi mencapai matlamat tersebut.

"Ini adalah cabaran bagi kita untuk melibatkan satu juta belia semasa sambutan Hari Belia akan datang dan kita akan berusaha ke arah itu," katanya.

Ahmad Shabery berkata Putrajaya akan dijadikan tempat tradisi bagi sambutan tersebut setiap tahun, malah sebagaimana yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembentangan Rancangan Malaysia Ke-10 baru-baru ini, Putrajaya akan diberikan perubahan wajah untuk lebih mesra belia.

"Lebih banyak kemudahan dan ruang akan disediakan kepada belia untuk menjalankan aktiviti dan program bermanfaat dan bersesuaian, termasuk kemudahan untuk program perkhemahan," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain