Khir Rahman Terap Nilai Komersial & Seni Dalam 'Balada Pencinta'

Johan dan Saleha dalam 'Balada pencinta'.
Johan dan Saleha dalam 'Balada pencinta'.
Johan dan Saleha dalam 'Balada pencinta'.

PETALING JAYA: Pengarah Khir Rahman gembira filem arahannya iaitu Balada Pencinta berjaya diterapkan mengikut caranya yang tersendiri dengan menggunakan unsur komersial dan seni.

Khir atau nama sebenarnya Khairulizam Abdul Rahman berkata, dia sengaja ingin melarikan konsep bahasa seni yang sering digunakan sebagai mahu mengubah strategi dalam menarik perhatian penonton.

"Inilah kali pertama saya cuba lari sedikit daripada pendekatan metafora seni dalam filem. Masih lagi mengekalkan konsep seni, tetapi saya mengubah strategi pengarahan dengan menerapkan elemen komersial pula.

"Saya lebih memberi fokus tentang dunia cinta remaja yang penuh dengan kebahagiaan dalam jiwa. Dan setiap babak dalam filem ini saya cuba masukkan momen cinta pasangan manusia sebenar," katanya.

Khir ditemui pada majlis pratonton filem Balada Pencinta di [email protected], di sini pada Khamis bersama barisan pelakon Sein (Ruffedge), Siti Saleha, Azhan Rani, Bell Ngasri dan Johan As'ari.

Tambah Khir, ia bukan mudah baginya untuk menggabungkan elemen seni dan komersial dalam filem tersebut, namun dia menganggap ia antara cabaran yang harus dilalui terutamanya daripada segi keseimbangan plot cerita dan sinematografi.

"Saya harap, formula yang digunakan dapat mendidik masyarakat untuk memahami lebih mendalam tentang seni filem dan percaya Balada Pencinta sebagai permulaan pertama untuk mengajar penonton.

Balada Pencinta yang merupakan filem aksi romantik ini mengisahkan tentang cinta terlarang antara bekas gangster, Amir (Johan) dan Aishah (Siti Saleha).

Percintaan Amir dan Aishah menjadi rumit apabila ibu bapa Aishah mahu dia berkahwin dengan Boy (Sein), seorang lelaki yang berlatarbelakangkan keluarga kaya yang juga merupakan ketua kumpulan kongsi gelap.

Filem terbitan Grand Brilliance Sdn Bhd (GBSB) itu bakal ditayangkan bermula 24 Oktober ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain