Stesen TV, Radio Milik Kerajaan Diharamkan Siar Karektor Gay - Hiburan | mStar

Stesen TV, Radio Milik Kerajaan Diharamkan Siar Karektor Gay

Datuk Maglin Dennis D'Cruz
Datuk Maglin Dennis D'Cruz

PETALING JAYA: Jabatan Penerangan telah mengharamkan siaran yang menunjukkan karektor gay, Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Maglin Dennis D'Cruz mengesahkan.

Beliau berkata pengharaman itu berkuat kuasa serta-merta tetapi hanya akan bermula dengan stesen TV dan radio milik kerajaan.

"Jika ia bermaksud membatalkan beberapa siaran, ia harus diikuti," katanya kepada The Star pada Jumaat, sambil menambah bahawa keputusan itu adalah untuk menyekat "pengaruh" Lesbian, Gay, biseksual dan transgender (LGBT) dalam masyarakat.

Beliau juga berkata keputusan itu akan diperluaskan meliputi stesen milik persendirian serta penyedia TV satelit.

Untuk produksi asing, beliau berkata Lembaga Penapisan akan membuang episod daripada rancangan TV dan menyekat filem berkarektor gay daripada ditayangkan untuk masyarakat tempatan.

Beliau merujuk kepada "arahan" yang dikeluarkan oleh Jabatan Penerangan pada halaman Facebook, Khamis.

"Berkuat kuasa serta-merta, radio dan stesen TV diminta untuk menghentikan siaran yang menampilkan gay, lelaki lembut serta ciri yang melanggar norma masyarakat agama kerana ini menggalakkan dan mempromosikan LGBT sekarang," kata arahan tersebut.

Walau bagaimanapun, pada tengah hari Jumaat, jabatan itu mencatatkan satu lagi mesej di halaman Facebook-nya, dan berkata mesej itu adalah semata-mata "topik perbincangan" di Bernama Radio 24 dan bahawa mesej itu ditarik balik dari laman stesen radio.

Walaupun timbul kekeliruan, Maglin berkata arahan itu masih berjalan dan satu garis panduan akan dikeluarkan dalam membanteras gejala LGBT di skrin atau gelombang udara.

Apabila ditanya mengenai program dan TV yang dihoskan oleh lelaki yang muncul dengan ciri kewanitaan, beliau berkata ia masih boleh diteruskan, "kerana mereka dilahirkan dengan cara ini".

Artikel Sebelum

'Saya Tidak Gaduh Dengan Didie' - Enot

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.