Nostalgia 'Penantian' yang ditinggalkan Zubir Ali! - Hiburan | mStar

Nostalgia 'Penantian' yang ditinggalkan Zubir Ali!

Begitu banyak kenangan yang ditinggalkan dalam lagu puisi 'Penantian' dan 'Doa' Allahyarham Zubir Ali.
Begitu banyak kenangan yang ditinggalkan dalam lagu puisi 'Penantian' dan 'Doa' Allahyarham Zubir Ali.

[SEMASA] JIKA lagu puisi 'Penantian' diputarkan lagi di saat ini, tentu saja mereka yang terbuai dengan alunan sepi bait-bait indah lirik lagu ini akan diulit perasaan rindu, sebak dan sayu kerana komposer, penyanyi dan penulis lirik ini, Allahyarham Zubir Ali sudah tiada lagi di kalangan kita.

Allahyarham, 58, yang merupakan bekas vokalis kumpulan 'Harmoni' menghembuskan nafas terakhir pada jam 11 pagi tadi, di Hospital Pakar Damansara selepas menjalani pembedahan jantung.

Arwah yang dilahirkan di Alor Setar, Kedah meninggalkan seorang balu, seorang anak lelaki dan dua orang anak perempuan. Jenazah Allahyarham selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Bukit Kiara selepas Asar hari ini.

PERJALANAN SENI ZUBIR ALI

Komposer, penyajak dan penyanyi bernama Zubir Ali ini begitu sinonim dan serasi dengan gaya penyampaian dan nada puitis sehingga ke akhir hayat.

Belum ada lagi yang dapat meniru mahupun menandingi kemasyuran yang dimilikki insan unik yang terkenal dengan lagu puisinya 'Penantian', 'Doa' dan 'Balada Seorang Pencari.'

Genre puisi tidak dapat dipisahkan dengan komposer hebat ini dan berjaya mengukir namanya dengan elemen nostalgia muzik puisi ala Zubir Ali.

Puisi bagi arwah, ada nadanya sendiri. Yang membuat sesuatu lagu puisi itu indah dan sedap didengar, kata Allahyarham, ialah "apabila penterjemahannya dilakukan dengan berseni sekali."

Waktu pertama kali Allahyarham memperkenalkan lagu puisi, 'Penantian' oleh kumpulan Harmoni pada awal 1980-an, ramai yang menganggap lagu itu membawa unsur kecewa cinta tetapi ternyata ia sarat dengan unsur ketuhanan yang mendalam.

Kekeliruan itu membawa hikmah apabila lagu 'Penantian' mendapat sambutan hebat hingga ke hari ini. Banyak lagu-lagu genre puisi inspirasi Zubir melekat di hati masyarakat kerana sentuhan lembut dan segarnya.

BAHASA PUISI HANYA SIMBOL

Bagi Zubir, seni itu akal, seni itu bebas, seni itu fitrah dan seni itu tidak berbentuk kerana "seni adalah pengucapan yang tidak dipaksakan dan bahasa itu hanyalah satu permainan simbol yang berbagai bagi menyatakan yang tersirat di dalam akal."

Apa yang dilakukan semasa hayatnya dalam semua lagu puisi yang dihasilkan tidak lebih dari "mengangkat lirik puisi dan memberi kekayaan pada pemikiran masyarakat. Saya hanyalah alat untuk menyampaikan pemikiran yang berbeza."

"Manusia yang berusaha meningkatkan kualiti kemanusiaannya sebelum mati. Kualiti kemanusiaan itu boleh dilihat pada peningkatan sadar nafsu, sadar akal, sadar hati dan sadar ruh, tulis Allahyarham dalam blognya http://zubirali.com.

Malam Demimu Palestin yang dipentaskan pada akhir Januari tahun ini, di Istana Budaya merupakan kemunculan terakhir Zubir di khalayak ramai.

NOSTALGIA 'HARMONI' MENGGAMIT MEMORI SILAM

Kenangan yang ditinggalkan Zubir terlalu banyak untuk dikenang. Salah satu legasinya ialah nostalgia kumpulan 'Harmoni' yang ditubuhkan pada 1980-an.

Kumpulan empat anggota termasuk Zubir dan Azie (isteri penyanyi/pemuzik Syed Sobrie) ini pernah memasukki Bakat TV dan menjadi 'benchmark' kehebatan penyanyi-penyanyi tahun 80an.

Begitupun disebabkan komitmen dan kesibukan masing-masing membuatkan kumpulan ini dibubarkan seketika.

Dua tahun lalu, kumpulan baru yang mengambil semangat "Harmoni' lama ditubuhkan dan digelar 'Trio Harmoni.' Ianya dianggotai ahli baru - Shafa selain mengekalkan anggota asalnya, Joei dan Allahyarham Zubir.

Mungkin, lagu yang paling sarat dengan memori indah tentu sekali 'Penantian' yang dihasilkan pada tahun 1981, 'Doa' dan 'Nyanyian Ombak' (1983).

Kemerduan dan kesyahduan suara lembut Zubir dengan 'backup' vokal kumpulan 'Harmoni' serta irama lagu yang dicipta mendayu-dayu dialunkan dengan begitu asyik sekali.

SUARA HATI ZUBIR MENENTANG PEPERANGAN

Komposer dan penyanyi yang cukup kreatif ini sudah lama menghasilkan puisi-puisi yang menginsafkan tentang penderitaan mangsa peperangan seperti mangsa Palestin.

Malah sejak 1980-an lagi, Allahyarham sudah menghasilkan lagu untuk peperangan dan Palestin dan antara yang popular ialah Balada Seorang Gadis Kecil dan Tuan Presiden (2000) yang kerap disampaikan pada persembahan membabitkan forum atau festival yang disertai delegasi antarabangsa.

Kedua-dua lagu ini menyatakan lirik yang sesuai dengan bantahan terhadap kekejaman yang dilakukan tentera yang tidak berperikemanusiaan. Lagu berjudul Tuan Presiden adalah kritikan terhadap kepimpinan Presiden Amerika Syarikat, George W. Bush.

Lagu 'Balada Seorang Gadis Kecil' pernah memenangi anugerah Lagu Terbaik Pesta Lagu Malaysia pada tahun itu.

Sebanyak 40 lagu pernah dirakamkan Allahyarham dan tujuh daripadanya popular dan mendapat tempat di kalangan pendengar muzik.

MARTABATKAN ISU KEMASYARAKATAN DALAM LAGU

Zubir pernah menyimpan hasrat untuk menghasilkan album mini tapi sayang sekali, ketika masih dalam perancangan dan penelitian menyusun lagu-lagu yang hendak di hasilkan itu, maksudnya tidak kesampaian.

Semangatnya memperjuang dan memartabatkan isu sejagat dan kemasyarakatan sungguh kental dalam dirinya.

Walaupun kurang publisiti, pensyarah sambilan dalam bidang Pengajian Asas Penulisan Puisi di Universiti Malaya dan mantan Timbalan Pengarah Kebudayaan, Pembangunan, Perkhidmatan dan Kegiatan, Pusat Kebudayaan, UM ini tetap berusaha dalam diam untuk berusaha ke arah itu.

Pada tahun 2006, Zubir telah merakamkan sebuah album solo 'Zubir Ali 06' setelah 23 tahun menyepi tanpa sebarang album. 'Zubir Ali 06' diterbitkan bersama oleh Julfekar, Life Records, Millennium Art dan Moza Publisher.

Album nostalgia itu turut menghimpunkan 12 lagu termasuk dua bonus track Doa dan Balada Anak Desa yang dipetik daripada album terdahulu Zubir bersama kumpulan Harmoni yang popular pada tahun-tahun 1980-an.

MEMORI BERSAMA GENG 'RAP

Bagi orang-orang lama, mungkin akan ingat lagi kepada geng RAP yang popular zaman awal hingga pertengahan 90'an seperti Sheila Majid, Zainal Abidin, Amir Yussof, Azman Warren, Afdlin Shauki dan Zubir Ali.

Kesemua penyanyi ini di bawah naungan dan bimbingan Roslan Aziz yang bijak mencorakkan projek muzik yang bernafas 'baru' dan segar serta berkualiti. Antara hasil yang membanggakan ialah penghasilan CD solo Sheila, Zainal dan Konsert Ikhlas di Stadium Merdeka.

Disebabkan genre muzik Zubir yang puitis, beliau dianggap sesetengah pihak 'the odd man out' dalam geng RAP ini. Bukan sahaja Allahyarham artis yang paling veteran dalam kumpulan ini tetapi pengkhususannya dalam genre muzik puitis.

Tapi di situlah terletaknya keistimewaan Zubir yang membuatnya sebagai aset dalam lingkungan keluarga RAP.

Kali terakhir beliau muncul dalam rakaman album ialah dalam tahun 1996 di bawah naungan Roslan Aziz Productions. Ketika itu, album kompilasi 'RAP '96' ada menampilkan sebuah lagu karya dan nyanyian Zubir, 'Siapakah Memberi Khabar' dengan susunan muzik menarik oleh Mac Chew dan diproduksikan Roslan Aziz.

Sebelum itu, dalam tahun 1991, album kompilasi RAP yang paling popular, 'Ikhlas Tapi Jauh' juga menampilkan lagu menarik nyanyian Zubir 'Harga Diri'.

Kini semua ini hanya tinggal kenangan. Perjalanan hidup insan seni bernama Zubir Ali terhenti pada tanggal hari Jumaat, 6 Mac, 2009.

Bersama alunan bait-bait indah yang ditinggalkan, kita akan selalu rindu mendengar alunan lagu puisi Allahyarham.

Seribu kenangan akan bersemadi dalam lagu-lagu Zubir dan sebagai peminat kita akan tetap digamit rindu setiap kali lagu-lagu 'Penantian, 'Doa' dan 'Erti Pengorbanan' diputarkan.

AL-FATIHAH

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain