‘The Pink Book’ ilham Aziah Jasmin selama 6 tahun - Hiburan | mStar

‘The Pink Book’ ilham Aziah Jasmin selama 6 tahun

Aziah tidak mensia-siakan minatnya di dalam bidang kecantikan dengan menghasilkan buku 'The Pink Book'. -foto The Star oleh LOW LAY PHOON
Aziah tidak mensia-siakan minatnya di dalam bidang kecantikan dengan menghasilkan buku 'The Pink Book'. -foto The Star oleh LOW LAY PHOON

DARIPADA bergelar pengacara dan pembaca berita TV3, Aziah Jasmin Azizul Hassan kini menceburkan diri dalam bidang penulisan buku tentang kecantikan.

Kira-kira enam tahun lalu, beliau mengilhamkan penulisan buku sehingga lahirnya ‘The Pink Book’.

Buku ini mengenengahkan panduan asas pembentukan dan penampilan imej terbaik untuk seseorang individu. Selain itu, turut dimuatkan cara berpakaian, bersolek dan berjalan bagi menampilkan imej seseorang wanita yang berkeyakinan.

Baru-baru ini, buku terbitan Berita Publishing Sdn. Bhd ini telah dilancarkan oleh Datuk Siti Nurhaliza.

Menurut Aziah, buku ini diterbitkan bertujuan untuk berkongsi ilmu yang ada pada diirnya untuk disumbangkan kepada masyarakat bagi membimbing mereka dalam pembentukan personaliti dan penampilan yang positif dalam kerjaya dan pembangunan diri mereka.

“Alhamdulillah, akhirnya buku ini dilancarkan juga dipasaran. Buku ini menyentuh tentang penampilan asas tentang kecantikan fizikal.

“Saya menerbitkan buku ini untuk berkongsi ilmu sejak 17 tahun berada dalam bidang ini supaya setiap gadis mendapat ilmu yang ingin saya turunkan ini.

“Saya berharap setiap gadis dapat memahami konsep sebenar buku ini dan menyayangi diri-sendiri terlebih dahulu.

“Apa pun kekurangan fizikal mereka, ia bukan faktor untuk mereka membina penampilan diri.

“Saya juga berharap mereka dapat memantapkan diri dan mencapai matlamat yang diinginkan.

“Bagi setiap pembelian buku ini, sejumlah RM1 akan didermakan kepada rumah anak-anak yatim, Rumah Titian Kasih, Titiwangsa,” beritahu Aziah ketika majlis pelancaran buku itu di kedai buku MPH, Mid Valley.

Beliau yang turut memberi latihan menerusi kursus-kursus pembangunan diri berpendapat, pembentukan imej bukan sahaja penting bagi golongan atasan dan selebriti, malah penampilan dan sahsiah diri adalah sesuatu yang mustahak bagi semua golongan sama ada pelajar mahupun suri rumah.

Aziah memperoleh Sijil Kelulusan daripada ‘Studio 7 Grooming & Modeling School’ di Ipoh, Perak sebaik sahaja menamatkan peperiksaan Sijil Penilaian Malaysia (SPM) pada 1989.

Bagi Aziah, kursus penampilan diri dan etika yang diikutinya itu berjaya membentuk personalitinya menjadi lebih positif dan berkeyakinan.

Sejurus selepas itu, Aziah menyambung pengajiannya di Universiti Institut Teknologi Mara (UiTM) dan mendapat kelulusan Diploma Sains.

Kerjayanya bermula apabila Aziah menjadi pengacara dan pembaca berita dengan stesen televisyen terkemuka, TV3, selama tujuh tahun.

Dalam jangka masa itu, Aziah berjaya menimba ilmu sebanyak mungkin dalam bidang vokal dan komunikasi melalui pelbagai latihan yang diikutinya.

Minat dalam bidang pembentukan imej dan penampilan diri disambung lagi apabila Aziah mengikuti kursus kecantikan dan dandanan rambut dengan memperoleh kelulusan Diploma daripada ‘International Federation of Aestheticians (IFA) dan ‘World Masters Beautician’ pada 2003, dan seterusnya mendapat Diploma Dandanan Rambut daripada ‘A Cut Above Hairstyling Academy’ pada 2005.

Sejak menubuhkan syarikat rundingan imej sendiri, Star Studio pada Disember 2002, Aziah mula menawarkan perkhidmatannya sebagai jurulatih dan penceramah melalui kursus imej, komunikasi, etika, pembangunan diri dan sebagainya, mengikut permintaan pelanggan yang kebanyakannya daripada agensi kerajaan, institusi pngajian tinggi serta syarikat tempatan dan antarabangsa.

Aziah turut bergiat mengembangkan bidang profesion perunding imej di negara ini melalui perkongsian ilmu penampilan bersama perunding imej dari seluruh dunia menerusi ‘Association of Image Consulting International (AICI)’.

Aziah juga sering menyumbangkan rencana berkenaan imej dan kecantikan kepada beberapa majalah wanita tempatan, terutama majalah Jelita.

Memandangkan pendidikan dan perkongsian ilmu begitu dekat di hatinya, Aziah amat berharap buku ‘The Pink Book’ tulisannya akan memberi inspirasi kepada gadis dan wanita di seluruh dunia, bukan sahaja untuk membentuk imej dan keyakinan diri, malah lebih penting, semangat diri untuk berjaya sebagai seorang wanita dalam kehidupan ini.

Buku ‘The Pink Book’ diterbitkan dalam bentuk dwibahasa dan dijual pada harga RM45 senaskhah. Ia telah berada di pasaran sejak 28 Februari lalu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain