suria

Suami persoal mana perginya duit belanja RM200, rasa dah cukup banyak! Isteri tak ambil 1 sen pun, semua beli barang famili

Tugas membeli barang dapur biasanya diserahkan kepada isteri. -Gambar hiasan

MENGABDIKAN diri buat suami dan anak-anak merupakan pengorbanan terbesar yang dilakukan oleh seorang wanita.

Namun ada individu memandang rendah kepada golongan ibu terutamanya suri rumah sehingga mereka dituduh menghabiskan wang suami dan macam-macam lagi.

Di TikTok, seorang wanita turut berkongsi kisahnya yang disoal suami sendiri kerana membelanjakan wang sebanyak RM200 untuk keluarganya.

isteri 4

Mesej antara wanita itu dengan suaminya.

"Minggu lepas abang bagi RM200 kot, tak kan tak cukup? Tak kan dah habis? Awak beli apa? Tak nampak pun apa yang awak beli," ujar suami wanita itu menerusi aplikasi WhatsApp.

Seolah-olah tersentak dengan pertanyaan itu, wanita berkenaan terus menyenaraikan barang-barang yang dibeli menggunakan wang pemberian suaminya.

"Beli barang masak, ayam seekor RM25. Sayur-sayur RM10. Susu anak, beras, telur sepapan. Minyak, tepung, biskut, teh, kopi, gula, garam kunyit bagai nak dekat RM50.

Tu belum anak-anak yang kecil ikut beli barang dapur, dia pun ambil juga. Kemudian barang-barang sekolah yang tiba-tiba kena tambah.

ISTERI

"Sabun basuh RM10, sabun mandi, syampu RM15. Abang minta duit minyak, duit sekolah anak," balas wanita itu.

Dalam mesej berasingan, wanita itu turut berjanji untuk mengemukakan resit bagi setiap pembeliannya pada masa akan datang.

Dia juga memberi cadangan agar suaminya pergi membeli bersamanya untuk mengelakkan sebarang ketirisan perbelanjaan seperti yang dituduh dalam mesej itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Isteri diberi jawatan ‘pengurus’, dibayar gaji buat kerja rumah... Paling untung siap dapat slip gaji ada KWSP, Perkeso dan cukai pendapatan!

ARTIKEL BERKAITAN: Suri rumah hilang selera, makan sekadar menelan... Ibu anak 4 luah isi hati, tak sangka ramai lagi wanita senasib

"Nanti setiap pembelian saya bagi abang resit. Tak pun kita pergi beli sama-sama, abang bayar terus.

"Sesen pun saya tak ambil duit abang untuk diri saya. Semua untuk keluarga. Tak ada keperluan persendirian pun untuk saya," balas wanita itu lagi.

Menurut wanita itu lagi, kadang-kala berlaku perbelanjaan yang tidak terjangka demi memenuhi kemahuan anak-anaknya.

"Walaupun dah masak, kadang-kadang anak tetap lapar nak juga beli itu ini. Kadang-kadang mampu halang, kadang-kadang letih mental. Biarkan je.

Story of rice products like koay teow and bee hoon are going up due to imported rice increase and scarce local rice. —LOW LAY PHON/The Star

Perbelanjaan barang dapur semakin tinggi dengan bilangan isi rumah yang ramai. -Gambar hiasan

"Tu belum anak-anak yang kecil ikut beli barang dapur, dia pun ambil juga. Kemudian barang-barang sekolah yang tiba-tiba kena tambah. Minta pada mak. Semua tu bukan murah sekarang.

"Ada suami yang bertanya duduk rumah je, banyaknya belanja? Tapi yang suami tak tahu, duit minyak hantar anak kadang-kadang seminggu RM50, sebulan berapa pula?" luah wanita itu lagi.

Hantaran tular itu turut dihujani komen netizen yang rata-ratanya bersimpati dengan wanita berkenaan.

"Saya memang buat grup berdua dengan suami. Akan update segala perbelanjaan dalam tu. Jadi suami tahu ke mana duit keluar.

"Kadang-kadang sedih bila lelahnya isteri tapi suami tak nampak. Ada je yang dipertikaikan terutama bab urus duit.

"Sedihnya. Sabar ya sis. Jadi suri rumah memang macam ni. Semoga tabah," tulis netizen.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di WhatsApp, Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Lain