suria

Balik Malaysia nak berbakti untuk negara, tapi terkejut budaya ‘gomen’... Tengah hari ambil anak, 4 petang dah tak nak buat kerja!

Seorang individu meluahkan pandangannya selepas enam bulan berkhidmat di tanah air. -Gambar hiasan

MENDAPAT tempat kerja yang dekat dengan kediaman dengan persekitaran sihat serta harmoni juga merupakan salah satu bentuk rezeki yang patut disyukuri.

Kedua-duanya merupakan antara elemen penting yang memastikan seseorang dapat menyerlahkan prestasi serta produktiviti kerja dengan lebih baik.

Baru-baru ini tular hantaran seorang individu meluahkan perasaannya yang kurang berpuas hati dengan persekitaran kerjanya sehingga nekad untuk kembali ke tempat kerja lama.

Menurut individu berkenaan, dia merupakan seorang penjawat awam yang baharu pulang ke Malaysia selepas mendapat tawaran untuk berkhidmat di sektor kerajaan.

"Saya penjawat awam baru enam bulan kerja. Belum disahkan jawatan lagi. Sebelum ini saya bekerja di luar negara. Balik semula ke Malaysia kerana dapat tawaran kerja kerajaan dalam kumpulan pengurusan dan profesional atas niat untuk berkhidmat untuk negara.

"Saya tak expect culture kerja di jabatan kerajaan sangat slow (maaf cakap). Semua slow. Tambah dengan dua, tiga orang staf gred bawahan yang agak tak membantu melancarkan proses kerja seharian saya dan susah untuk diakses," luahnya dalam grup Facebook Peguam & Pengguna Malaysia (PPM).

The number of staff working at Sunway Mall management office have been significantly reduced to 40 percent during the imposition of the Movement Control Order 3.0 (MCO 3.0). — YAP CHEE HONG/The Star

Persekitaran kerja yang harmoni menjadi antara faktor yang dapat menyerlahkan prestasi serta produktiviti kerja seseorang dengan lebih baik. -Gambar hiasan The Star/Yap Chee Hong

Individu tersebut turut menyenaraikan beberapa kelemahan yang diperhatikannya sepanjang enam bulan berkhidmat di tempat kerja barunya itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Dari dunia korporat ke tepi jalan! Tak sanggup burnout di ofis, wanita bahagia jual kopi selepas berhenti kerja - “Memang orang pandang rendah”

ARTIKEL BERKAITAN: Suami ‘burnout’ tengah kerja, sambil nangis video call isteri sempat pesan simpan resipi baik-baik ‘takut hidup tak lama’

"Pertamanya selalu hilang, tengah hari ambil anak, pukul 4 petang dah tak nak buat kerja, jika 'minta tolong' kerja dalam skop kerjanya selalu nantilah, nantilah. WhatsApp tak reply dan call tak angkat.

"Saya ada minta balik kerja dengan tempat kerja lama di luar negara tersebut dan dah dapat. Saya nak pergi balik sebab rasa tak boleh nak adapt dengan culture tersebut.

"Soalannya, jika saya nak resign, perlu notis satu bulan juga ke walaupun belum disahkan jawatan?

"Maaf saya tak ada niat nak burukkan mana-mana pihak. Cuma nak menjelaskan situasi jika ada yang salah faham kenapa nak berhenti kerja kerajaan," jelasnya lagi dalam hantaran tersebut.

Itulah yang orang agungkan sangat. Sampai memilih jodoh untuk anak pun nak menantunya kerja kerajaan.

NETIZEN

Perkongsiannya meraih sehingga melebihi 1,300 shares di Facebook.

Sementara itu menjengah ruangan komen, rata-ratanya turut bersetuju dengan pandangan individu berkenaan malah turut berkongsi pengalaman sendiri ketika berurusan di premis kerajaan.

komen gomen

Sebahagian komen netizen terhadap perkongsian berkenaan.

"Saya dulu kerja swasta... disebabkan operation, saya cari kerja yang tak perlu oncall dan Alhamdulillah dapat di sektor awam. Memang culture shock dengan budaya kerja santai. Tak kurang juga dengan environment yang toksik.

"Kerja gomen boleh lepak santai, keluar minum, ambil anak... seriuslah. Lepas tu masing-masing berkira nak perform.

"Sedih, tapi memang betul. Saya pernah kerja kerajaan dan swasta. Sikapnya menyedihkan.

"Itulah yang orang agungkan sangat. Sampai memilih jodoh untuk anak pun nak menantunya kerja kerajaan," demikian komen netizen.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Lain