suria

Akibat degil tak mahu jadi askar, 5 tahun bapa ‘pulau’ anak sendiri... Mujur dapat restu ibu, lelaki ini akhirnya jadi jurutera kimia

Impian Fazrul untuk mendalami bidang kimia berjaya.

PENGALAMAN tercedera akibat bermain mercun yang diubah suai hingga dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) cukup meninggalkan kesan mendalam kepada anak jati Limbang, Sarawak ini.

Mengimbas kembali peristiwa berdarah berkenaan, Muhammad Fazrul Azreen Nazli berkata kejadian ketika usianya baru mencecah tujuh tahun itu berlaku ketika dia tinggal bersama datuknya di kawasan pedalaman di Limbang.

“Duduk di kampung ni macam-macam saya nak cuba dan itu bukanlah pertama kali saya membuat mercun sendiri. Namun kejadian yang saya simpulkan sebagai titik hitam, saya pernah membuat meriam tin susu bersama sepupu yang berusia 12 tahun.

“Kejadian tu berlaku pada malam raya, apabila mercun yang dibakar tak meletup saya jadi tak puas hati. Ketika inilah saya menerima akibatnya," kata Fazrul ketika dihubungi mStar.

Kata Fazrul lagi, dia mengalami kecederaan parah di muka dan tangan hingga terpaksa mendapatkan rawatan di ICU sebelum dipindahkan ke wad biasa selama empat bulan.

“Kulit muka memang dah tak ada, tangan pun sama. Tapi kesan pada tangan sahaja yang masih kekal sehingga kini.

“Akibat daripada itu, kira-kira enam bulan saya tak ikuti sesi pembelajaran di sekolah... malahan saya tak boleh tengok cermin selama setahun sebab kesan terbakar,” luahnya.

Tambah Fazrul sehingga kini dia dikenali sebagai 'budak terbakar' setiap kali pulang ke kampung halaman.

Bagaimanapun menurut pemuda berusia 34 tahun itu, kejadian ngeri berkenaan sebenarnya menjadi titik permulaan kepada minatnya dalam bidang kejuruteraan kimia.

Fazrul berjaya mencapai cita-citanya.

Fazrul berjaya mencapai cita-citanya.

“Memang saya serik buat benda pelik tapi in term of theory memang suka. Disebabkan minat mendalam itulah saya pupuk diri daripada awal dengan mengikuti pengajian berkaitan.

“Semasa di sekolah menengah saya ambil aliran sains dan merupakan pelajar terbaik dalam bidang kimia.

“Ia berterusan sehingga di universiti kerana saya melanjutkan pelajaran dalam jurusan kejuruteraan kimia di Universiti Nottingham,” ujarnya.

Mengakui impiannya pernah dihalang suatu ketika dahulu, bapa kepada seorang cahaya mata itu akhirnya berjaya membuktikan minat terhadap bahan kimia juga boleh berjaya dengan cemerlang.

“Keluarga saya memang tak sangka sebab lepas SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) saya dah masuk ATHMA atau sekarang dikenali UPNM (Universiti Pertahanan Nasional) selama tiga bulan untuk jadi askar.

Bidang kimia paling diminati sejak kecil.

Bidang kimia paling diminati sejak kecil.

“Ayah saya suruh sebab dia pun askar. Tapi saya tak minat, jadi ayah marah apabila tahu saya nak berhenti dan ambil jurusan kejuruteraan kimia kerana nak kerja oil and gas.

Ayah pernah cakap bidang kejuruteraan kimia tak ada masa depan dan cepat mati.

FAZRUL AZREEN

“Dia cakap kerja tak ada masa depan dan bahaya. Ayah memang garang tapi saya percaya dengan kebolehan dan buktikan apa yang dia cakap tu salah,” imbasnya lagi.

ARTIKEL BERKAITAN: Pelajar master Kejuruteraan Kimia ini sanggup jual biskut nak beli laptop baharu, tolak trend meminta di media sosial

ARTIKEL BERKAITAN: Hampir dibuang universiti, pelajar Kimia pasrah gagal tukar kursus! Kini dinobat guru cemerlang Sains, banyak terima anugerah global

Fazrul juga bersyukur kerana bapanya kini dapat menerima kerjaya dan minatnya selepas kira-kira lima tahun berdiam diri.

“Lama dia banned, sepanjang belajar selama lima tahun dia tak bagi duit langsung. Apabila dah kerja dan ada duit baru ayah okay sikit.

Fazrul graduan Universiti Nottingham.

Fazrul graduan Universiti Nottingham.

“Dia pernah cakap bidang kejuruteraan kimia tak ada masa depan dan cepat mati. Namun bukan nak membelakangkan ayah tapi saya syukur mak saya dah bagi restu,” tambahnya sambil berkata kerjayanya bermula seawal usia 23 tahun.

Terdahulu video perkongsiannya di aplikasi TikTok tentang fasa perubahan dalam kehidupannya sebagai kanak-kanak nakal yang mengubah suai mercun hingga menjadi seorang jurutera bahan kimia tular dan ditonton lebih 127,400 pelayar.

Rata-rata netizen bertanyakan pengalamannya menjadi jurutera dan bidang pengajian yang diambil semasa belajar.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain