suria

Ának gembira banyak air boba kegemaran dihantar ke rumah selepas ‘hijack’ telefon ibu, malangnya tetap dapat 1 cup je! - “Rider sangka ofis yang order”

Afi berjaya 'hijack' telefon bimbit ibunya serta memesan 17 cawan air boba untuk dirinya.

KATA orang 'usaha itu tangga kejayaan' dan kegigihan anak istimewa ini berusaha untuk 'hijack' telefon bimbit ibunya demi memesan air minuman kegemarannya akhirnya membuahkan hasil.

Bukan satu, tapi 17 cawan air berperisa Original Milk Tea berjaya dipesan Muhammad Firas Afi Anaqi Mohd Faizal, yang berusia tujuh tahun.

ARTIKEL BERKAITAN: Susah nak cari aksesori tradisional, masalah MUA mahu jayakan video Lisa Blackpink selesai selepas ternampak sesuatu di dapur

ARTIKEL BERKAITAN: Langit gelap, piknik bertukar panik! Dua gadis menggelabah packing takut basah, tapi kawan lelaki tenang layan makan - “Orang sibuk kemas, dia sibuk menyuap”

Berkongsi kisah 'lucu-seram' itu, ibunya Latifah Mamat yang lebih mesra dipanggil Lala berkata kejadian berlaku pada 5 September lalu.

Menurut Lala yang juga seorang guru, dia sedang memasak di dapur apabila dia terdengar bunyi hon di hadapan rumahnya.

“Masa tu akak tengah masak di dapur, handphone akak tengah charge di ruang tamu.

“Afi ada dekat ruang tamu masa tu, tiba-tiba Foodpanda hon depan rumah.

“Akak cakap akak tak ada order air tapi bila tengok alamat memang alamat rumah akak,” katanya yang menetap di Pasir Gudang, Johor.



Lala bersama anak sulungnya, Afi.

Menjangkakan bahawa ia mungkin 'kerja' anaknya, Afi yang menghidap autisme serta speech delay, Lala pasrah dan keluar untuk mengambil minuman tersebut.

Namun, jelasnya dia sedikit hairan melihat rider berkenaan asyik ulang alik beberapa kali dari motor ke meja tempat air tersebut diletakkan.

“Akak memang terkejut tapi akak boleh jangka sebab sebelum ni Afi pernah cuba order air guna apps Foodpanda cuma tak pernah berjaya sebab akak letak setting bayar secara online, tapi kali ni akak check handphone memang ada order.

“Jadi akak keluar je ambil air tu tapi agak pelik sebab rider tu ulang alik dari motor ke meja letak air.

“Akhirnya, nah ada 17 cup dengan bayaran RM149.60,” katanya, sambil menambah anaknya berjaya menukar mod pembayaran kepada 'tunai'.



Sebahagian daripada air yang dipesan Afi.

Menurut Lala, rider yang menghantar pesanan tersebut turut terkejut kerana menyangka pesanan tersebut dibuat oleh sebuah pejabat.

“Dia cakap dia ingatkan office yang order sebab banyak, dia pesan lain kali boleh cancel order tapi saya jawab saya tak perasan order tu jadi tak sempat nak batalkan,” jelasnya.

Afi tak faham pun apa dia buat tu salah jadi akak okay je tak la nak marah dia, tapi dia sangat happy dengan air boba yang banyak tu.

LATIFAH MAMAT

Menurut Lala, anak sulung daripada dua beradik itu memesan 17 gelas air berperisa original milk tea yang juga merupakan minuman kegemarannya.

“Air tu memang kegemaran dia, milk tea dengan boba tapi akak jarang bagi minum sebab air manis tak elok untuk kanak-kanak,” jelasnya.



Afi (dua dari kanan) adalah kanak-kanak autisme dan mempunyai masalah speech delay.

Menurut Lala, rezeki tersebut turut dikongsikan dengan jiran-jiran.

“Afi tak faham pun apa dia buat tu salah jadi akak okay je tak la nak marah dia, tapi dia sangat happy dengan air boba yang banyak tu.

“Akak bagi 10 cup pada jiran-jiran, satu untuk akak, satu untuk abah Afi, Afi satu cup, dua untuk abang J&T yang hantar barang hari tu lagi dua simpan dalam peti sejuk,” katanya.



Afi menikmati air yang dipesannya.

Menurut Lala, selepas kejadian itu Afi masih tidak berputus asa serta cuba untuk mengulangi pesanan tersebut.

"Selepas kejadian akak terus lock dan letak password pada apps tu.

"Sampai hari ni Afi masih nak order air tapi tak dapat sebab tak tahu password," jelasnya.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

TONTON VIDEO PILIHAN!

Ada cerita menarik mahu dikongsi? E-mel kepada kami di mstar@thestar.com.my

Artikel Berkaitan

Artikel Lain