suria

Ada bayang seolah-olah orang solat di sebelah kubur pesakit Covid-19... terlalu hiba, anak di Afrika Selatan tak mampu tengok lama video call pengebumian

Mizi mendakwa ada bayang-bayang seolah-olah orang duduk di antara dua sujud ketika proses pengebumian Allahyarham bapanya (gambar kecil).

TIADA kata mampu menggambarkan perasaan yang terbuku di jiwa.

Begitulah peritnya yang dilalui jejaka ini apabila dia menerima perkhabaran mengenai kematian bapanya akibat Covid-19 sekitar jam 2 pagi pada 19 Julai.

Menurut Ahmad Tarmizi, 30, yang sedang melanjutkan pelajaran di Cape Town, Afrika Selatan, bapanya, Che Age Awang, 73, meninggal dunia selepas seminggu dimasukkan ke sebuah hospital di Selangor.

ARTIKEL BERKAITAN: Dah 3 tahun meninggal, suami setiap hari ziarah pusara isterinya, beri ‘makanan’ 3 kali sehari untuk balas jasa

ARTIKEL BERKAITAN: “Nanti dah sihat, kita keluarkanlah papa” - Hari ni sambut birthday, esok kebumi bapa! Video budak 5 tahun berdoa di kubur undang sebak

Bercakap kepada mStar, dia yang mesra disapa Mizi mengakui terkejut dengan pemergian insan tersayang itu, namun reda atas apa yang berlaku.

"Arwah kena Covid-19 dua minggu sebelum Hari Raya AidilAdha. Selepas ujian saringan, doktor suruh balik ke rumah. Selepas seminggu baru dia masuk hospital.

"Saya rasa macam tak percaya. Minggu lepas saya call, arwah maklumkan yang dia OK dan sihat. Arwah kata, abah kenalah sihat sebab nak tengok adik (Mizi) berjaya.

mizi4

Mizi dijangka menamatkan pengajiannya pada hujung tahun ini.

"Bila jadi macam ni, saya tak tahu nak cakap macam mana. Sebab dia tiada penyakit lain. Cepat sangat, seminggu je dia masuk hospital," ujarnya sebak.

Menurut Mizi yang juga penuntut bidang Undang-Undang Islam, segala kenangan dengan Allahyarham masih segar di ingatan.

mizi3

Mizi merupakan anak bongsu daripada tujuh beradik.

Malah kata Mizi, dia baru sahaja kembali ke Afrika Selatan pada Mei lalu sejak pulang ke tanah air pada Oktober 2020.

"Saya baru je sebulan datang sini. Saya balik ke Malaysia pada Oktober tahun lepas. Sepatutnya saya cuti sekejap, tapi disebabkan pandemik, saya terus skip kelas dan datang sini untuk exam.

Nampak seolah-olah ada orang duduk antara dua sujud, yang menghadap ke arah kiblat.

MIZI

"Sekarang saya buat master dan dijangka habis pada November ini. Arwah selalu pesan supaya saya tamatkan pelajaran dan balik ke Malaysia sambung belajar di Universiti Malaya (UM) pula.

"Masa zaman dulu-dulu, arwah nak masuk UM, tapi sebab ada masalah, dia tak jadi masuk UM dan ambil keputusan untuk sambung jadi cikgu pada masa itu," ujarnya.

mizi2

Sebahagian ahli keluarga Mizi.

Menurut Mizi, dia turut menyaksikan proses pengebumian bapanya menerusi panggilan video dari tanah perkuburan.

Namun kata Mizi, dia gagal menahan sebak dan tidak sanggup untuk meneruskan panggilan video sehinggalah proses itu berakhir.

"Ada adik beradik saya berada di luar pagar kawasan perkuburan, dia buat panggilan video ketika proses pengebumian. Saya tengok sekejap saja, kemudian saya matikan telefon dan rehat. Tak sanggup nak habiskan panggilan video itu.

mizi5

Mizi yang pulang ke Malaysia pada tahun lalu dan baru sahaja sebulan kembali ke Afrika Selatan.

"Tapi jika diteliti balik gambar yang diambil ketika pengebumian, nampak seolah-olah ada orang duduk antara dua sujud, menghadap ke arah kiblat.

"InsyaAllah semoga itu petanda baik untuk saya terima. Saya harap arwah ayah ditempatkan bersama orang beriman dan para syuhada," ujar anak bongsu daripada tujuh beradik itu.

Bercerita mengenai bapanya, Mizi menjelaskan figura yang cukup disanjunginya itu pernah berkhidmat sebagai guru disiplin dan guru besar sebelum bersara dan melibatkan diri dalam dunia politik. Malahan arwah turut membuka sekolah tahfiz Darul Ulum Az Zahra di Sungai Buloh pada tahun 2001.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

"Arwah seorang bekas guru disiplin dan juga guru besar di sekolah menengah selama 25 tahun. Selepas pencen arwah ada sertai politik. Sek 2001 dia menjadi pentadbir sekolah tahfiz sendiri dan sekarang ada empat cawangan.

"Kenangan yang paling saya ingat, arwah sebenarnya seorang yang garang, sebab lama dia jadi guru disiplin. Tapi bila saya dah dewasa, dia lebih ceria dan suka tersenyum," ujar Mizi lagi.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Ada cerita menarik mahu dikongsi? E-mel kepada kami di mstar@thestar.com.my

Artikel Berkaitan

Artikel Lain