“Abang tak perlu apa-apa dah lepas ni” - Suami ‘pergi’ betul-betul selepas rasmi motor idaman, isteri kongsi detik ‘dating terakhir’

(kiri) Dalila dan suami berpeluang menunaikan umrah pada Februari lalu. (kiri) Detik-detik terakhir sebelum suami Dalila terlibat dalam kemalangan jalan raya. Foto Facebook Faizal Ghani/Dalila Zolkofli

AJAL dan maut itu ketentuan Tuhan, dan seorang isteri sama sekali tidak menyangka suaminya pergi selama-lamanya selepas hajat insan tersayang itu dipenuhi.

"Kalaulah abang dapat motor ni, hidup abang dah sempurna sangat. Semua cukup. Dengan ada rumah selesa, isteri baik dan cantik. Tambah motor baharu senang pergi kerja. Abang tak perlu apa-apa dah lepas ni."

Demikian kata-kata yang tersemat dalam ingatan Dalila Zolkofli yang berkongsi beberapa video menerusi Instastory, memaparkan detik-detik terakhir sebelum suaminya terbabit dalam kemalangan jalan raya pada Jumaat lalu.

ARTIKEL BERKAITAN: Pemergian suami semasa hamil 4 bulan dorong isteri tunaikan hasrat rakam foto 'sekeluarga' – "Tak sangka ketam masak lemak air tangan terakhir"

ARTIKEL BERKAITAN: "Tak jamah tapi temankan saya sahur pada hari terakhir dia..."

Sebelum kejadian, Dalila yang merupakan petugas kesihatan di sebuah klinik di Kuantan, Pahang memandu kereta mengekori suaminya yang teruja ‘merasmikan’ motosikal yang baru dibeli.



Allahyarham Ahmad Faizal menghembuskan nafas terakhir pada pukul 12.20 tengah hari Sabtu lalu. Foto Facebook Faizal Ghani

"Memang aku ikut rapat je. Aku risau. Tak tahu kenapa nak risau padahal bukan pertama kali dia bawa motor. Tapi entahlah.

"Seriously sampai ada terdetik, kalau aku bawa kereta betul-betul belakang dia, selamat sikit sebab boleh jaga jarak dia dengan kereta lain. Sampai macam tu punya over thinking.

"Aku menyaksikan yang dia memang betul-betul bawa perlahan," ujar Dalia menerusi rakaman Instastory sebelum tergamam menyaksikan suaminya terbaring berlumuran darah di atas jalan.



Antara Instastory yang dikongsikan Dalila di Facebook.

Menurut Dalila, suaminya, Ahmad Faizal Abd Gani meninggal dunia akibat kecederaan teruk di kepala selepas terbabit dalam kemalangan jalan raya.

Allahyarham menghembuskan nafas terakhir di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di Kuantan pada pukul 12.20 tengah hari Sabtu lalu.



Kenangan... Dalila bersama Ahmad Faizal pada Aidilfitri lalu. Foto Facebook Dalila Zolkofli

Menerusi perkongsian di halaman Facebook pada Isnin, Dalila memberitahu bahawa dia menerima suratan takdir pemergian suaminya tanpa meletakkan keputusan arwah untuk membeli motosikal baharu sebagai punca.

"Kemalangan jalan raya ni asbab kematian je. Memang dah tertulis masanya sampai sini je. Inilah masa terbaik untuk dia pergi. Tak pernah menyalahkan keputusan dia beli motor tu.

Kemalangan jalan raya ni asbab kematian je. Memang dah tertulis masanya sampai sini je. Inilah masa terbaik untuk dia pergi.

DALILA ZOLKOFLI

"Perancangan Allah tu lebih sempurna. Kita kena percaya dan reda. Doakan kekuatan dan kesabaran untuk saya dan keluarga, terutama mak ayah dan adik beradik lain.

"Ingat lagi hari Jumaat tu, kawan-kawan klinik ajak keluar lunch. Dengan bahagianya aku tolak ajakan 'tak boleh ikut, kita nak dating hari ni'. Jadi inilah dating tu, sebab tu 'ter'rakam semua benda.

"Sehari selepas arwah pergi, J&T call. Helmet baru arwah baru sampai," katanya.



Dalila dan Ahmad Faizal mendirikan rumah tangga pada 12 Disember 2019. Foto Facebook Dalila Zolkofli

Dalila yang turut bersyukur kerana diberi peluang mendirikan rumah tangga bersama Allahyarham selama tujuh bulan sejak 12 Disember tahun lalu berkata, suaminya sempat menunaikan umrah pada Februari lalu.

"Alhamdulillah seminggu sebelum PKP (Perintah Kawalan Pergerakan). Ya, perjalanan hidup dia sangat tersusun indah. Al-Fatihah untuk arwah," katanya.



Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain