suria

Dr Sado pernah takut rawat pesakit Covid-19, kini sedia kendali ‘kluster kayangan’ - “Saya sebenarnya lebih sasa sebelum PKP”

Dr Brian (kanan) mendapat perhatian kerana berbadan sasa. (kiri) Dr Brian memakai PPE semasa mengendalikan kes Covid-19. Foto Dr Brian Lim

TIBA-tiba sahaja nama seorang doktor ini melonjak semasa musim Covid-19.

Bukan sekadar kacak lagi sado, malah Dr Brian Lim merupakan pejuang barisan hadapan atau frontliner yang bertungkus-lumus melawan Covid-19 di hospital.

Lebih membanggakan apabila segelintir netizen tampil berkongsi pengalaman dan penghargaan tentang sumbangan Dr Brian yang merawat ahli keluarga mereka dengan baik.

ARTIKEL BERKAITAN: “Mereka panggil staf kami anjing, pencacai najis” - Doktor dedah sikap grup ‘turun dari kayangan’, ada petugas terpaksa berundur mengalah

ARTIKEL BERKAITAN: Doktor popular dihalang masuk pasar raya, pulang ‘kosong’ kerana tak ada topeng - “Kenapa masih wajibkan? Bukan senang nak cari face mask sekarang

Kerana fizikalnya yang sasa itu, ada yang mencadangkan agar beliau mengendalikan individu dari ‘kluster kayangan’ yang enggan memberikan kerjasama atau bersikap biadab dengan petugas kesihatan.

Keadaan Dr Brian sebelum dan selepas memakain PPE.

Bercakap kepada mStar, Dr Brian yang berkhidmat di Hospital Pulau Pinang berkata, beliau kini bertugas di Jabatan Perubatan Nuklear dan sebelum itu di Jabatan Pediatrik selama empat tahun.

Namun, doktor berusia 31 tahun itu memberitahu, beliau tampil secara sukarela untuk bertugas di wad bagi kes Covid-19 pada Februari lalu.

“Ketika itu kebanyakan kes adalah 'disyaki', dan tiada kes yang disahkan positif Covid-19. Apabila bilangan pesakit bertambah, lebih ramai doktor bertugas di wad Covid-19.

Kerana berbadan sasa, netizen menyarankan Dr Brian mengendalikan pesakit 'kluster kayangan'.

“Saya kembali terlibat di wad ini pada Mac. Pada awalnya, saya bimbang kerana pesakit yang saya kendalikan adalah kes-kes positif, bukan lagi kes disyaki. Saya bimbang saya sendiri akan dijangkiti.

“Tapi saya fikir secara rasional, sebab saya mahu menjadi doktor adalah membantu mereka yang memerlukan. Oleh itu, saya perlu tampil ke hadapan dan berkhidmat,” katanya kepada mStar sambil menambah beliau mempunyai pengalaman dalam bidang perubatan selama tujuh tahun.

Pada awalnya, saya bimbang saya sendiri akan dijangkiti. Tapi saya fikir secara rasional, sebab saya mahu menjadi doktor adalah membantu mereka yang memerlukan.

DR BRIAN

Dr Brian berkata, beliau tiada masalah dengan gelaran doktor 'kacak lagi sado' dalam kalangan netizen, dan memberitahu dia berkecimpung dalam dunia bina badan sejak 10 tahun lalu.

“Sebelum ini pun ada yang panggil saya ‘Dr Sado’ atau ‘Dr Kuat’, saya okay saja. Belum lagi menyertai mana-mana pertandingan bina badan sebab terlalu sibuk untuk membuat persiapan, tapi ia merupakan salah satu impian saya pada masa akan datang.

“Saya sebenarnya lebih sasa sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan tidak lagi berlatih di gim semasa PKP, hanya melakukan senaman ringan di rumah,” ujar anak kelahiran Klang, Selangor itu.

Dr Brian menasihatkan orang ramai untuk mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Berkongsi pengalamannya mengendalikan kes Covid-19, Dr Brian yang merupakan anak bongsu daripada enam beradik berkata, beliau tak akan melupakan kisah seorang pesakit wanita warga emas.

“Saya masih ingat ada seorang makcik, umurnya dalam lingkungan 60 tahun dan menghidap diabetis dan darah tinggi. Dia sangat bimbang keadaannya bertambah buruk dan akan mati tidak lama lagi.

“Tapi saya berikan penjelasan, kata-kata positif dan tenangkan dia. Sekarang makcik ni sudah sembuh dan discaj, syukur,” kata doktor bujang itu sambil menyifatkan dirinya seorang yang mudah didekati, tegas dan berdisiplin.

Dr Brian menggambarkan dirinya seorang yang mudah didekati, tegas dan berdisiplin.

Mengenai ‘kluster kayangan’, beliau bagaimanapun belum berhadapan dengan golongan tersebut tetapi bersedia untuk menanganinya sekiranya mereka biadab atau demand.

“Menggunakan amaran secara fizikal bukan pilihan saya. Saya lebih memilih untuk bekerja secara profesional dan menyampaikan idea dan mesej saya kepada mereka.

“Saya fikir, selagi mereka faham limitasi kita, mereka akan berhenti bersikap biadab atau demand. Dan saya akan memberi penjelasan mengenai peranan masing-masing dalam memerangi Covid-19,” tambahnya.

Dr Brian (kanan) bersama rakan-rakan petugas kesihatan.

Doktor yang mempunyai hobi berenang, memasak dan membuat kek ini berkata, perkara paling menggembirakannya apabila pesakit telah sembuh dan discaj.

“Masih pakai PPE (peralatan perlindungan diri), saya berusaha menenangkan mereka. Dan apabila mereka kembali tenang, sembuh atau telah discaj, mereka tak berhenti mengucapkan terima kasih.

“Bagi saya, ia merupakan satu perasaan yang tidak ternilai. Rasa sebak hanya dalam hati. Tak boleh menangislah, pakai PPE panas wei, berpeluh,” ujarnya secara berseloroh.

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain