PUBG 'jodohkan' pasangan polis dan tentera, “Keluarga terkejut, betul ke kenal dalam game?” - Viral | mStar

PUBG 'jodohkan' pasangan polis dan tentera, “Keluarga terkejut, betul ke kenal dalam game?”

Dikna dan suaminya bertemu jodoh menerusi permainan video popular, PUBG pada tahun lepas.

SEIRING perubahan zaman, cara bertemu jodoh juga sudah berbeza.

Selain kewujudan aplikasi 'dating' seperti Tinder, ada juga pasangan yang bertemu jodoh menerusi permainan video, Player Unknown's Battleground (PUBG).

Terbaharu, kisah pasangan tentera dan polis yang bertemu dalam PUBG turut mencuri tumpuan.

ARTIKEL BERKAITAN: “PUBG yang dikatakan merosakkan itu beri dia peluang ‘berjalan’ semula” - Doktor buka kisah gelap pengantin viral, kini superwoman!

ARTIKEL BERKAITAN: “Dia tanya kenapa buat dia macam ni?” - Komplot berjaya, gadis buat pakwe 'ketagih' PUBG menangis

Bercerita kepada mStar, anggota polis yang bertugas di Rompin, Pahang iaitu Irna Izzany Khairuddin mengakui permainan popular itu menjadi titik tolak kepada hubungan mereka sehingga sah menjadi suami isteri pada Jumaat lalu.

Kreatif! Kad undangan perkahwinan mereka yang berkonsepkan permainan PUBG.

"Mula-mula kami main game Rules of Survival, selepas tu baru main PUBG. Kami banyak komunikasi dalam game je.

"Lepas tu bertukar-tukar nombor telefon, tu pun sebab nak on game sekali. Kenal pun dalam bulan Mei tahun lepas.

"Hujung tahun kami bertunang dan Jumaat lepas kami nikah," ujarnya sewaktu dihubungi.

Main game ni sebenarnya atas diri kita. Kena pandai atur masa. Janganlah sampai waktu kerja pun nak main game.

IRNA IZZANY KHAIRUDDIN

Mesra disapa Dikna, dia memaklumkan suaminya, Mohd Azmil Shahrizal Harun merupakan anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang bertugas di Kepala Batas, Kedah.

Selain cinta jarak jauh sebelum berkahwin, pasangan yang masing-masing berusia 24 tahun itu juga terpaksa berjauhan selepas mendirikan rumah tangga.

Namun kata Dikna, PUBG menjadi platform utama untuk mereka berkomunikasi sambil bermain game kegemaran.

Mereka berkenalan menerusi PUBG pada tahun lalu.

"Sebelum ni pun kami memang jarang jumpa, sebab jauh. Dah terbiasa.

"Banyak sembang dalam game. Saya main game dulu pun sebab bosan, kerja jauh dari keluarga.

"Bila cuba main game tu, jumpa kawan-kawan baru, boleh kenal ramai orang dan boleh sembang-sembang," katanya lagi.

Sebelum melangkah ke fasa serius, Dikna berkata keluarganya juga agak terkejut sewaktu memaklumkan dia berkenalan dengan suami menerusi PUBG.

Demi tugas, mereka terpaksa berjauhan biarpun sudah mendirikan rumah tangga.

"Keluarga terkejut, betul ke kenal dalam game? Kawan-kawan pun ada yang terkejut.

"Dah jodoh jumpa dalam tu. Mak ayah pun terkejut, tapi mereka kata benda baik, teruskan je lah.

"Main game ni sebenarnya atas diri kita. Kena pandai atur masa. Janganlah sampai waktu kerja pun nak main game," katanya lagi.

Hantaran PS4 untuk suami Dikna.

Obses dengan permainan popular itu, Dikna dan suami turut menghasilkan kad undangan perkahwinan berkonsepkan PUBG.

Malah, dia turut menghadiahkan permainan Sony PlayStation 4 (PS4) kepada suaminya itu.

Majlis perkahwinan mereka berlangsung di kediaman Dikna di Kulim, Kedah pada Jumaat dan Sabtu lalu manakala majlis bertandang ke rumah suaminya di Jeli, Kelantan akan berlangsung pada minggu depan.

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain