Adik risau kakak umur 30 tahun masih bujang, sekali 'promo' terus dapat 200 mesej calon suami! - Viral | mStar

Adik risau kakak umur 30 tahun masih bujang, sekali 'promo' terus dapat 200 mesej calon suami!

Kata Syaza (kiri), dia tidak menyangka posting mengenai kakaknya (berkaca mata) itu akan menjadi tular.

MENJENGAH ke usia 30-an menjadi detik ideal untuk sesiapa pun menamatkan zaman bujang mereka.

Kata orang, usia itu boleh dianggap tidak terlalu muda, tidak juga terlalu tua.

Namun, tiada siapa yang mampu menolak jodoh seandainya ia sudah ditetapkan oleh sang pencipta.

ARTIKEL BERKAITAN: Asalkan jumpa jodoh, gadis abai persepsi Tinder lubuk 'orang gatal', “kalau cara betul, dapatlah yang baik”

ARTIKEL BERKAITAN: Seorang suka tweet merepek, seorang lagi suka 'layan' baca je... akhirnya bersatu di pelamin!

Dalam zaman serba moden ini, cara mencari jodoh juga semakin kreatif dan kadang-kala tidak terfikir dek akal kita.

Begitulah yang berlaku apabila seorang gadis 'mengiklankan' kakak sulungnya yang masih bujang menerusi laman Twitter sehingga tular.

Bercerita kepada mStar Online, Ku Syaza Arisya, 21, mengaku berbuat demikian kerana mahu melihat kakaknya, Tengku Fatin Nabila menamatkan zaman bujang secepat yang mungkin.

Syaza (kiri) mahu melihat kakaknya menamatkan zaman bujang dan bahagia di samping suami.

“Kakak dah masuk umur 30 tahun dan dia masih solo. Jadi saya postlah di Twitter. Tak sangka jadi viral.

“Saya dapat hampir 200 direct message (DM) yang nak berkenalan dengan kakak. Ada juga yang nak kenalkan dengan abang mereka.

“Kakak pada mulanya marah, sebab dah viral sampai ke Facebook, ada orang kecam kata dia single sebab memilih dan sebagainya,” kata Syaza sewaktu dihubungi pada Jumaat.

Menurut gadis kelahiran Kelantan itu, dia juga memeriksa mesej yang dikirim melalui laman Twitter sebelum membuat tapisan calon untuk kakaknya.

Malah katanya, lelaki yang jauh lebih muda berbanding kakaknya juga ada menghantar mesej untuk berkenalan.

“Ada buat semakan, tengok dalam dua atau tiga empat orang.

“Bagi saya, kalau betul orang tu nak serius dengan kakak, dia mestilah seorang lelaki yang mengutamakan keluarga, baik dan ada sumber kewangan yang stabil.

“Harap yang saya pilih melekatlah dengan dia, saya pun teringin kakak ada zuriat bila tengok kawan-kawan yang lain main dengan anak saudara mereka,” katanya lagi.

Mengulas reaksi negatif yang menganggap tindakannya itu seperti perigi mencari timba, Syaza mengakui sedih apabila niat ikhlasnya disalah erti oleh segelintir individu.

Kakak dah masuk umur 30 tahun dan dia masih solo. Jadi saya post la di Twitter. Tak sangka jadi viral.

KU SYAZA ARISYA

Ujar Syaza, apa yang dimahukan hanyalah kebahagiaan untuk kakak kesayangannya itu.

“Kakak ni relax je, jadi ini seperti usaha sayalah untuk tolong dia. Ibu bapa pun ada tanya tapi mereka tidaklah memaksa kakak.

“Sedih bila orang salah erti niat saya. Umi pun tahu benda ni viral.

“Kata umi kepada kakak, buat apa nak risau sebab bukan kakak sendiri yang promosikan dirinya di Twitter,” ujar gadis yang menetap di Kota Damansara itu.

Paparan skrin posting Syaza yang tular dan dihujani lebih 700 komen netizen.

Dalam pada itu, posting Syaza di laman Twitter sehingga kini menerima lebih 5,000 ulang kicau (Retweet).

Malah, ia turut dihujani komen netizen yang berjenaka, tidak kurang juga yang memuji wajah Fatin yang disifatkan 'awet muda' dan tidak kelihatan seperti wanita 30-an.

“Kita ada abang sepupu, dia single lagi, umur muda la sikit dari kakak awak, tapi abang sepupu kita pandai masak, dia tukang masak dekat hotel,” tulis @gulakapas2505.

“Abang saya single. Sedang buat phd. Duit pun banyak. Baik. Setia. Tapi buncit sikit. Ahhaha nak tak?,” tulis @arriflahhh.

Your kakak doesn’t even look 30 at all! Sooo pretty,” tulis @ftnatrhh pula.

cari jodoh , bujang , solo , iklan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain