suria

“Bawah terowong, dekat telco...” - Sukarelawan dedah isyarat 'handphone' Acap dikesan kali terakhir

Anuar dan rakan-rakannya fokus mencari Acap di bawah terowong, lokasi terakhir isyarat telefon bimbitnya dikesan. Foto ihsan Anuar Yahya.

MESKIPUN tiada petunjuk baharu ditemui sehingga hari ke-13, ia tidak mematahkan semangat sekumpulan sukarelawan yang menyertai operasi mencari dan menyelamat (SAR) peserta larian Gopeng Ultra Trail, Mohamad Ashraf Hasan.

Mohamad Ashraf atau lebih dikenali Acap dipercayai hilang selepas dia gagal tiba di garisan penamat pada 23 Mac lalu.

Anuar Yahya, salah seorang sukarelawan yang menyertai operasi SAR sejak hari pertama memberitahu pencarian kini bertumpu di lokasi terakhir isyarat telefon bimbit Acap dikesan.

ARTIKEL BERKAITAN: Siapa dia? Dua kali "jom blah" pisahkan pendaki dengan 'budak' di lokasi Acap hilang

ARTIKEL BERKAITAN: Cari sudah, bincang pun sudah... betul ke bunian enggan lepaskan Acap?

"Operasi masih berjalan tapi dalam kekuatan yang kecil membabitkan kira-kira 15 sukarelawan. Pencarian kami bertumpu di bawah terowong dekat telco (menara telekomunikasi).

"Di situlah isyarat telefon bimbit dia dikesan kali terakhir sebab itu sahaja telco yang hampir dengan dia pada jarak 500 meter," katanya kepada mStar Online.


Anuar (duduk, dua dari kiri) semasa menyertai operasi pencarian Acap. - Foto ihsan Anuar Yahya.

Sukarelawan berusia 42 tahun itu menyifatkan operasi SAR tersebut amat sukar kerana tiada sebarang petunjuk ditemui.

"Sepanjang pencarian itu kami naik dari Bukit Batu Putih hinggalah ke Bukit Rattih memang tak jumpa apa-apa klu.

"Kalau nak redah hutan tu memang biasa tapi petunjuk tak dapat-dapat. Pencarian Acap susah nak dapat klu. Cuma sekarang hanya harapkan pencarian di isyarat terakhir telefon bimbit dia," katanya.

Berpengalaman luas dalam misi SAR, Anuar berkata dia dan beberapa rakannya pernah berdepan situasi pelik semasa pencarian di Gua Kandu.

"Bunyi pelik macam suara orang memanggil... susah nak cakap tapi itu bukan suara Acap. Ia bunyi macam suara orang minta pertolongan.

"Tapi bunyi tu sekejap sahaja lepas tu hilang. Kami pun ada nampak kelibat yang tiba-tiba hilang dari pandangan. Ia berlaku sekitar pukul 5 petang," katanya.

Pokok celah batu pun kami cari tapi memang (dia) tak ada. Begitu juga bawah pokok besar pun kita dah cari. Memang tak ada apa-apa klu.

ANUAR YAHYA

Ditanya mengenai perasaan Anuar ketika itu, dia dan beberapa rakannya terus beredar meninggalkan kawasan tersebut.

"Biasalah bila kita jumpa benda mistik tu kita dapat rasakan sebab kita tahu itu memang kawasan mereka.

"Jadi kami enggan ambil sebarang risiko dan cepat-cepat beredar. Apa pun kita kena hormat tempat mereka," katanya.

Usaha mencari Acap masih lagi diteruskan pada skala kecil.

Mengenai beberapa keping gambar yang tersebar di media sosial mendakwa Acap berada di lokasi tersebut, Anuar berkata pencarian memang sudah dilakukan 100 peratus di kawasan terbabit.

"Ada gambar kata dia dalam gua tepi pokok... kita cari tapi memang tak nampak dia. Dia bukan di dalam gua tersebut.

"Pokok celah batu pun kami cari tapi memang (dia) tak ada. Begitu juga bawah pokok besar pun kita dah cari. Memang tak ada apa-apa klu," katanya.

Bagaimanapun Anuar yang berasal dari Pahang berkata, beberapa ustaz turut dibawa masuk ke hutan tersebut dan bertumpu di sekitar Gua Tempurung.

"Alam mistik ni kita tak boleh nak cakap apa. Walaupun pencarian sudah dilakukan di hampir semua lokasi tapi operasi skala kecil tetap diteruskan.

"Kami fokus pencarian di bawah terowong manakala kumpulan ustaz pula tertumpu dekat Gua Tempurung. Apapun mohon doa orang ramai agar Acap ditemui segera. Insya-Allah," katanya.

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Lain