suria

Amalan baca Yasin, solat sunat jadi rahsia kejayaan anak tukang rumah peroleh 11A SPM

Umi Aida (kanan) ditemani ibu ketika mengambil keputusan SPM 2021 di SMKA Falahiah pada Khamis. Foto: Sinar Harian

BERGELAR anak kepada seorang tukang rumah langsung tidak menjadi penghalang buat gadis ini meraih keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021.

Malah menurut Umi Aida Ismail, kegigihan bapa mencari rezeki menjadi pembakar semangat untuk dirinya berusaha lebih gigih demi membalas jasa dan pengorbanan orang tuanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Tahniah! 9,696 calon SPM 2021 peroleh semua A

Umi Aida yang merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Falahiah, Tumpat, Kelantan memperolehi semua A dalam 11 mata pelajaran yang diambil iaitu Matematik, Matematik Tambahan, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Fizik, Biologi, Kimia, Bahasa Arab, Pendidikan al-Quran dan al-sunnah dan Pendidikan Syariah Islamiah.

Umi Aida berkata, kejayaan memperoleh keputusan 11 A didedikasikan kepada ibu bapanya, Ismail Zakaria, 60, dan Hanifah Abdullah, 56, yang tidak putus-putus memberikan semangat kepada dia untuk belajar dalam suasana pandemik Covid-19 lalu.

"Sebagai anak, saya ingin membalas jasa ibu dan bapa yang telah banyak berkorban," katanya yang bercita-cita menjadi seorang doktor.

Menurut anak bongsu daripada lima beradik ini, amalan membaca surah Yasin setiap hari selepas solat Subuh juga merupakan antara rahsia di sebalik kejayaannya.

Selain itu tambahnya, dia tidak pernah meninggalkan solat sunat serta sentiasa fokus semasa belajar dan mendengar arahan guru. - SINAR HARIAN

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain