suria

62 kes varian Omicron Covid-19 dikesan di Malaysia

Kebanyakan kes adalah mereka yang baru pulang dari Umrah.

SEBANYAK 62 kes varian Omicron Covid-19 dikesan di Malaysia setakat ini, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Daripada jumlah tersebut, 61 kes adalah jangkitan import dari luar negara manakala satu kes masih dalam siasatan dan disyaki penularan tempatan.

Khairy berkata jangkitan tempatan yang disyaki dilaporkan di Sarawak pada Jumaat (24 Dis) melibatkan seorang warga China berusia 38 tahun yang bekerja di sebuah syarikat kejuruteraan di negeri ini selama tiga tahun dan tidak mempunyai sejarah melancong ke luar negara selama ini..

“Beliau menjalani ujian Covid-19 pada 18 Disember selepas mengalami demam dan batuk sejak 13 Disember. Sampel didapati positif Covid-19 dan dimasukkan ke Hospital Umum Sarawak pada Isnin (20 Dis),” kata Khairy.

“Sampel kes dihantar ke IHCM (Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti) di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) untuk ujian penjujukan genomik dan disahkan positif bagi varian Omicron pada Khamis (23 Dis),” katanya pada sidang media pada Sabtu (25 Dis).

Khairy berkata, punca jangkitan masih belum dikenal pasti dan siasatan masih dijalankan oleh Pejabat Kesihatan Bahagian Kuching.

Tambahnya, pesakit telah diberi vaksin sepenuhnya dan berkata keadaannya stabil dan dua kenalan rapatnya telah dikenal pasti.

Khairy menambah, Kementerian Kesihatan dan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) telah menjalankan ujian PCR Genotyping Assay ke atas 145 sampel kes positif Covid-19 dalam kalangan pelancong dari 15 Dis hingga 21 Disember 2021.

Daripada 145 sampel, 60 menunjukkan kebarangkalian untuk menjadi varian Omicron dan pada 24 Dis, 45 daripada 60 sampel ini telah disahkan sebagai Omicron.

Secara berasingan, Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti di UNIMAS turut mengesan empat lagi kes varian Omicron.

“Daripada 49 kes baharu itu, 30 adalah jangkitan import dari Arab Saudi, yang berlaku dalam kalangan pelancong yang pulang ke Malaysia selepas menunaikan umrah. Sebilangan besar daripada mereka tidak mematuhi peraturan kuarantin di rumah," kata Khairy.

"Mereka tidak mengasingkan diri daripada ahli keluarga lain yang tinggal di rumah yang sama dan juga menerima tetamu semasa tempoh kuarantin," tambahnya.

Beliau menasihatkan mereka yang melancong ke luar negara terutamanya ke Arab Saudi untuk mendapatkan suntikan penggalak mereka, sambil menambah bahawa Kementerian akan mengumumkan tempoh selang yang lebih pendek antara dos kedua dan ketiga minggu depan. - The Star

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain